• Microalgal Schizochytrium limacinum Biomass Improves Growth and Filet Quality When Used Long-Term as a Replacement for Fish Oil, in Modern Salmon Diets 

      Kousoulaki, Katerina; Berge, Gerd Marit; Mørkøre, Turid; Krasnov, Aleksei; Bæverfjord, Grete; Ytrestøyl, Trine; Carlehög, Mats; Sweetman, John; Ruyter, Bente (Peer reviewed; Journal article, 2020)
      Aquaculture contributes to global food security but sustainable aquaculture development in terms of biodiversity impacts requires the establishment of viable solutions in replacement of the fisheries-based components in ...
    • Mørke flekker i laksefilet. Kunnskapsstatus og tiltak for å begrense omfanget 

      Mørkøre, Turid; Larsson, Thomas; Kvellestad, Agnar Ståle; Koppang, Erling Olaf; Åsli, Magnus; Krasnov, Aleksei; Dessen, Jens-Erik; Moreno, Helena Maria; Valen, Elin Christine; Gannestad, Kjellrun Hoås; Gjerde, Bjarne; Taksdal, Torunn; Bæverfjord, Grete; Meng, Yuqiong; Heia, Karsten; Wold, Jens Petter; Borderias, A.J.; Moghadam, Hooman; Romarheim, Odd Helge; Rørvik, Kjell-Arne (Research report, 2015)
      Forekomsten av mørke flekker i laksefilet har økt betraktelig senere årene. I dag har hver femte filet slike flekker som i hovedsak er opp til 3 cm i diameter og lokalisert til filetens bukområde. Store ryggflekker har ...
    • Nye omega-3-kilder i fôr til laks 

      Ruyter, Bente; Kousoulaki, Katerina; Krasnov, Aleksei; Sissener, Nini; Simon, Cedric; Mørkøre, Turid; Bou, Marta; Østbye, Tone-Kari K; Bæverfjord, Grete; Sanden, Monica; Romarheim, Odd Helge; Carlehög, Mats; Ytrestøyl, Trine; Lutfi Royo, Esmail; Berge, Gerd Marit (Nofima rapportserie;, Research report, 2019)
      Dette prosjektet har hatt som hovedmål å skaffe kunnskap om utnyttelse av to nye DHA-kilder i fôr til laks, henholdsvis olje fra genmodifisert raps og mikroalgen Schizochytrium sp. Prosjektet har hatt et spesielt fokus på ...
    • Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser 

      Ruyter, Bente; Sissener, Nini; Lutfi Royo, Esmail; Hundal, Bjørg Kristine; Berge, Gerd Marit; Glencross, Brett; Huyben, David; Gjøen, Tor; Andresen, Adriana Magalhaes Santos; Bæverfjord, Grete; Høglund, Erik; Powell, Mark Darryn; Bou, Marta; Selvam, Chandrasekar; Østbye, Tone-Kari K; Liland, Nina Sylvia; Rosenlund, Grethe; Sigholt, Trygve; Stubhaug, Ingunn; Evensen, Øystein; Krasnov, Aleksei; Mørkøre, Turid (Nofima rapportserie, Research report, 2021)
      Hovedmålet med prosjektet har vært å skaffe til veie ny kunnskap om hvilke nivåer av fett og fettsyrer som kreves for å sikre produksjonen av en robust atlantisk laks i ulike livsfaser og under ulike produksjonsforhold. ...
    • Optimalt fôr som gir fast filet 

      Mørkøre, Turid; Koppang, Erling Olaf; Espe, Marit; Larsson, Thomas; Veiseth-Kent, Eva; Terjesen, Bendik Fyhn; Standal, Inger Beate; Rørvik, Kjell-Arne (Nofima rapportserie, Research report, 2010)
      Formålet med studien var å undersøke om fôr tilsatt aminosyrene arginin eller glutamat kan forbedre teksturen av oppdrettslaks. I tillegg ønsket vi å undersøke om bløt filet kan knyttes til nedsatt leverfunksjon eller andre ...
    • Raw material properties of organically produced salmon 

      Åsli, Magnus; Mørkøre, Turid (Nofima rapportserie, Research report, 2012)
      The fillet quality of organically and conventionally produced salmon were analyzed and evaluated in autumn 2011. Fillets from two weight classes (3-4 kg and 5-6 kg, round weight) were obtained from two independent fish ...
    • Rib abnormalities and their association with focal dark spots in Atlantic salmon fillets 

      Jiménez-Guerrero, Raúl; Bæverfjord, Grete; Evensen, Øystein; Hamre, Kristin; Larsson, Thomas; Dessen, Jens-Erik; Gannestad, Kjellrun Hoås; Mørkøre, Turid (Peer reviewed; Journal article, 2022)
    • Skin detachment from salmon and rainbow trout 

      Mørkøre, Turid; Sveen, Lene; Boahemaa-Kobil, Eunice E.; Larsson, Thomas; Lefrancois, Arnaud; Roth, Bjørn; Rojo, Maria B.; Moinhos, Timotè; Sone, Izumi; Røsvik, Marte; Formanowicz, Julia; Mojir, Zahra Y.; Conde, Helena M. M. (NMBU Student Journal of Life Sciences, Research report, 2023)
      A survey aimed at relevant stakeholders highlighted loose skin as a quality concern since 2019. The issue is typically detected after storage, with indications of higher prevalence during late spring-summer in Southern-West ...
    • Tekstur i oppdrettslaks. Kunnskapsstatus og forhold som bidrar til fastere filet 

      Mørkøre, Turid (Nofima rapportserie, Research report, 2008)
      Oppdrettere og produsenter har opplevd økt innslag av bløt tekstur i oppdrettslaks. Derfor har FHF initiert et prosjekt "Kartlegging av faktorer som påvirker tekstur i laks" med formål å kartlegge omfanget og å finne ...
    • Tekstur og fett i laksefilet 

      Mørkøre, Turid; Åsli, Magnus; Dessen, Jens-Erik; Sanden, Karen Wahlstrøm; Bjerke, Målfrid Tofteberg; Hoås, Kjellrun G.; Rørvik, Kjell-Arne (Nofima rapportserie, Research report, 2012)
      Om høsten prioriterer laks å lagre fett heller enn å forbruke det til energi. Dersom fettlagrene er lave ved inngangen til høsten, vil fisken spise seg opp, vokse raskt og få økt risiko for å utvikle teksturproblemer. ...