Blar i NOFIMA vitenarkiv på forfatter "Siikavuopio, Sten Ivar"
-
Kongekrabbe – Evaluering av metoder for foredling.Kokeprosessen, farse og bruk av høytrykksprosessering
Kristoffersen, Silje; Siikavuopio, Sten Ivar; Dahl, Reidun Wenche; Jakobsen, Ronny Andre; Tidemann, Even (Nofima rapportserie, Research report, 2009)Denne rapporten beskriver foredling og prosesskontroll ved produksjon av kongekrabbe. Kokeprosessen påvirker drypptap og sensoriske egenskaper i kongekrabbeklør. Høg koketemperatur (95°C), kort koketid (6 min) og rask ... -
Kongekrabbe – foredling og industriell bearbeiding
Siikavuopio, Sten Ivar; Martinsen, Gustav; Stenberg, Even; Jakobsen, Ronny Andre; Carlehög, Mats; Eilertsen, Guro (Nofima rapportserie, Research report, 2011)Forsøkene har vist at det er en rekke parametere som påvirker både kvalitet og utbytte ved prosessering av kongekrabbe, fra hel levende krabbe frem til ferdig prosessert produkt, kokt frossen cluster. Resultatene våre viser ... -
Kvalitet på regnbueørret oppdrettet i sjø – holdbarhet (QIM), filetfarge og muskeltekstur
Olsen, Stein Harris; Siikavuopio, Sten Ivar; Tobiassen, Torbjørn; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Heia, Karsten (Nofima rapportserie, Research report, 2021)For å produsere regnbueørret til kaviarproduksjon, er produksjonstiden i sjøen i dag på cirka 1,5 til 2 år. Lang produksjons-tid innebærer større risiko for tap, med tanke på luseproblematikk og sykdom. Det er derfor ... -
Levendelagring av snøkrabbe (Chionoecetes opilio) – effekt av individtetthet og fôring på overlevelse og skade
Siikavuopio, Sten Ivar; Olsen, Stein Harris; Whitaker, Ragnhild; James, Philip; Evensen, Tor Hatten; Mortensen, Atle; Olsen, Bjørn Ronald (Research report, 2016)Kunnskap om optimal individtetthet under levendelagring av snøkrabbe er mangelfull. Hensikten med forsøkene i dette prosjektet var å teste ut hvilken effekt ulike individtettheter under levendelagring har på overlevelse ... -
Live holding of red king crab (Paralithodes camtschaticus) and snow crab (Chionoecetes opilio) — Effect on microbial growth in processed leg meat during refrigerated storage
Lian, Federico; Jøstensen, Øyvind; Siikavuopio, Sten Ivar; Lorentzen, Grete Elisabeth (Peer reviewed; Journal article, 2022)The red king crab (RKC, Paralithodes camtschaticus) and snow crab (SC, Chionoecetes opilio) are valuable decapods that can undergo live holding (LH) in onshore facilities before either live export or processing into two ... -
Live holding of snow crab (Chionoecetes opilio) at 1 and 5 °C without feeding — Quality of processed clusters
Lorentzen, Grete Elisabeth; Lian, Federico; Siikavuopio, Sten Ivar (Peer reviewed; Journal article, 2020)Snow crab (Chionoecetes opilio) has become an essential resource in the Norwegian fishery. Today, the snow crabs are processed on-board into two cooked-frozen sections (i.e., clusters). However, there has been increasing ... -
Mellomlagring av levende kongsnegl (Buccinum undatum). Effekt av lagringstemperatur på overlevelse og kvalitet
Siikavuopio, Sten Ivar; Dale, Trine; Carlehög, Mats (Nofima rapportserie, Research report, 2007)Målet med forsøket var å se på effekten av levende mellomlagring av kongesnegl (Buccinum undatum) på overlevelse og kvalitet. Det ble satt opp tre temperaturregimer (4, 10 og 15°C ) med to replikate behandlinger. Forsøket ... -
Mengde- og kvalitetsvurdering av kråkeboller (sjøpinnsvin) i kystnære områder i Sisimiut kommune på Grønland
Siikavuopio, Sten Ivar; Labansen, Jørgen Peter (Nofima rapportserie, Research report, 2009)I henhold til prosjektplanen ble det i høsten 2007 gjennomført en kartlegging og en kvalitets-vurdering av kråkeboller i Sisimiut kommune. Under kartleggingen av kråkebollebestanden ble det tatt fangstprøver fra 8 forskjellige ... -
Mikroalger i fôr, ny løsning for å redusere lusepåslag på laks – Faglig sluttrapport
Hustad, Anette; Vang, Birthe; Eilertsen, Hans Christian; Siikavuopio, Sten Ivar; Sæther, Bjørn-Steinar; Svalheim, Ragnhild Aven; Hansen, Espen Holst; Svenning, Jon Brage; Kousoulaki, Katerina; Whitaker, Ragnhild (Nofima rapportserie, Research report, 2020)I dette prosjektet har vi testet ut en hypotese om at ved å erstatte vegetabilske oljer i fôr til oppdrettslaks med marine oljer, vil man kunne redusere lusepåslag hos laks. Vi har fôret laks med fire ulike fôr, der ... -
Miljøkonsekvensanalyse: Integrert havbruk i Norge. September 2017
Karlsson-Drangsholt, Anders; van Nes, Solveig; Fieler, Reinhold; Hansen, Pia Kupka; Chapman, Annelise Sabine; Stévant, Pierrick Francois Denis; Rebours, Celine; Siikavuopio, Sten Ivar; Mortensen, Atle; Robertsen, Roy; Reitan, Kjell Inge; Øie, Gunvor; Handå, Aleksander; Hognes, Erik Skontorp; Rånes, Stein Arne; Tørud, Brit; Lillehaug, Atle (Research report, 2017) -
Oppdrett av kråkeboller – veiledning for oppdretter
Siikavuopio, Sten Ivar; Dale, Trine (Nofima rapportserie, Research report, 2009)Denne rapporten er kommet i stand etter et initiativ fra Kråkebolleprosjektet i Rogaland. Kråkebolleprosjektet i Rogaland ønsket at de undertegnede forfatterne skulle skrive en populærvitenskaplig rapport som tok for seg ... -
Physiological responses to live air transport of red king crab (Paralithodes camtschaticus)
Mota, Vasco; Siikavuopio, Sten Ivar; James, Philip (Peer reviewed; Journal article, 2021) -
Produksjon av høstsmolt av røye (Salvelinus alpinus L.)
Siikavuopio, Sten Ivar; Aas, Kåre (Nofima rapportserie, Research report, 2002)Produksjonen av sjørøye i oppdrett har ikke hatt en utvikling som forventet, noe som blant annet skyldes røyas reduserte sjøvannstoleranse. Da fisken kan holdes maksimalt to måneder i året i fullt sjøvann (33 ‰) begrenser ... -
Quality parameters of processed clusters of red king crab (Paralithodes camtschaticus) - Effects of live holding at 5 and 10°C up to 92 days without feeding
Lorentzen, Grete Elisabeth; Lian, Federico; Siikavuopio, Sten Ivar (Peer reviewed; Journal article, 2019) -
Recent Advances in Sea-Urchin Aquaculture in Norway
Hagen, Nils T.; Siikavuopio, Sten Ivar (Journal article, 2010)Sea-urchin aquaculture (echiniculture) in Norway is being developed along two sep a rate paths with some overlap. Bodø University College (HBO) is pursuing a strategy of full domestication, with the explicit goal of bringing ... -
Sammenlikning av to modeller av kommersielle kongekrabbeteiner med tanke på fangsteffektivitet og seleksjon
Siikavuopio, Sten Ivar; Haugan, Erling; Hustad, Anette (Nofima rapportserie, Research report, 2019)I dag brukes det utelukkende sammenleggbare en-kammerteiner for fangst av kongekrabbe innenfor det kvoteregulerte området på Finnmarkskysten. Nofima og krabbefisker i Varanger har i en årrekke jobbet med å forbedre seleksjon ... -
Sea Urchin Fishing Techniques Report. (Activity A3.1.1 of the NPA URCHIN Project. Amended Version released April 17th 2018
James, Philip; Noble, Chris; Siikavuopio, Sten Ivar; Sloan, Roderick; Hannon, Colin; Þórarinsdóttir, Guðrún; Ziemer, Nikoline; Lochead, Janet (Nofima rapportserie, Research report, 2016)This report gives a brief introduction to the URCHIN project, funded by the Northern Peripheries and Arctic Programme (NPA), followed by a summary of the fishing techniques that are used in sea urchin fisheries around the ... -
Seafood from Norway - Food safety
Lorentzen, Grete Elisabeth; Siikavuopio, Sten Ivar; Whitaker, Ragnhild (Journal article, 2016) -
Sesong og kjønnsmodning – betydning på rogn og muskelkvalitet hos ørret
Siikavuopio, Sten Ivar; Olsen, Stein Harris; Tobiassen, Torbjørn; Heia, Karsten; Kalberg, Monica (Nofima rapportserie, Research report, 2017)Det er veletablerte markeder for rogn fra laks og ørret til konsum. Det er vekst i etterspørselen etter slik rogn, bl.a. som følge av "sushi- bølgen”. Størstedelen av forsyningene til dette markedet kommer fra villfanget ... -
Smak og tekstur på kråkebollegonader. Forholdet mellom biokjemisk sammensetning og produktkvalitet
Dale, Trine; Siikavuopio, Sten Ivar; Aksnes, Anders; Hope, Britt; Gebauer, Ruth; Carlehög, Mats (Nofima rapportserie, Research report, 2006)Fiskeriforskning har i en årrekke jobbet med utvikling av fôr til kråkebolle. Arbeidet har ledet frem til et fôrkonsept som gir god rognvekst og fin farge. Rognen har imidlertid ikke optimal kvalitet når det gjelder smak ...