Blar i NOFIMA vitenarkiv på forfatter "Carlehög, Mats"
-
Microalgal Schizochytrium limacinum Biomass Improves Growth and Filet Quality When Used Long-Term as a Replacement for Fish Oil, in Modern Salmon Diets
Kousoulaki, Katerina; Berge, Gerd Marit; Mørkøre, Turid; Krasnov, Aleksei; Bæverfjord, Grete; Ytrestøyl, Trine; Carlehög, Mats; Sweetman, John; Ruyter, Bente (Peer reviewed; Journal article, 2020)Aquaculture contributes to global food security but sustainable aquaculture development in terms of biodiversity impacts requires the establishment of viable solutions in replacement of the fisheries-based components in ... -
Nutritional and Sensory Properties of Protein Hydrolysates Based on Salmon (Salmo salar), Mackerel (Scomber scombrus), and Herring (Clupea harengus) Heads and Backbones
Aspevik, Tone; Steinsholm, Silje; Vang, Birthe; Carlehög, Mats; Arnesen, Jan-Arne; Kousoulaki, Katerina (Peer reviewed; Journal article, 2021)Protein hydrolysates based on salmon, mackerel, and herring heads and backbones were produced, and the sensory properties of the hydrolysates were evaluated by a highly trained sensory panel. The nutritional content of the ... -
Nye omega-3-kilder i fôr til laks
Ruyter, Bente; Kousoulaki, Katerina; Krasnov, Aleksei; Sissener, Nini; Simon, Cedric; Mørkøre, Turid; Bou, Marta; Østbye, Tone-Kari K; Bæverfjord, Grete; Sanden, Monica; Romarheim, Odd Helge; Carlehög, Mats; Ytrestøyl, Trine; Lutfi Royo, Esmail; Berge, Gerd Marit (Nofima rapportserie;, Research report, 2019)Dette prosjektet har hatt som hovedmål å skaffe kunnskap om utnyttelse av to nye DHA-kilder i fôr til laks, henholdsvis olje fra genmodifisert raps og mikroalgen Schizochytrium sp. Prosjektet har hatt et spesielt fokus på ... -
Nye rekeprodukter til det norske markedet Utvikling av middagsretter med pillede reker som ingrediens
Heide, Morten; Carlehög, Mats (Nofima rapportserie, Research report, 2011)Den overordnede målsetningen med prosjektet var å utvikle middagsretter med fryste pillede reker som ingrediens til det norske forbrukermarkedet. Prosjektet har utviklet 17 oppskrifter som har fått god evaluering i ... -
Pre-rigor filetering av oppdrettstorsk; Holdbarhet og kvalitet under kjølelagring
Herland, Hilde; Tobiassen, Torbjørn; Akse, Leif; Carlehög, Mats; Eilertsen, Guro (Nofima rapportserie, Research report, 2009)Målet var å dokumentere om pre-rigor prosesserte filetstykninger av oppdrettstorsk har lengre holdbarhet under kjølelagring, enn filetstykninger av vill torsk. Pre-rigor skjæring og pakking av loins av oppdrettstorsk ble ... -
Pre-rigor kjølt laksefilet - Sensorisk kvalitet og holdbarhet
Akse, Leif; Carlehög, Mats; Tobiassen, Torbjørn; Eilertsen, Guro; Dahl, Reidun Wenche (Nofima rapportserie, Research report, 2007)Prosjektet undersøker hvorvidt produsenter, kunder og konsumenter kan forvente forskjeller i sensorisk kvalitet og holdbarhet på kjølte stykninger av laksfilet når de er tilvirket av pre-rigor eller post-rigor råstoff. Det ... -
Projective mapping based on choice or preference: An affective approach to projective mapping
Varela, Paula; Berget, Ingunn; Hersleth, Margrethe; Carlehög, Mats; Asioli, Daniele; Næs, Tormod (Journal article; Peer reviewed, 2017)This work explores a new affective approach to projective mapping, based on consumers' choices or preferences. Two sessions, one week apart, were performed with the same consumers, using whole bread as a case study. Overall ... -
Reduction and inhibition of Listeria monocytogenes in cold-smoked salmon by Verdad N6, a buffered vinegar fermentate, and UV-C treatments
Heir, Even; Liland, Kristian Hovde; Carlehög, Mats; Holck, Askild Lorentz (Peer reviewed; Journal article, 2018) -
Reductions of Listeria monocytogenes on cold-smoked and raw salmon fillets by UV-C and pulsed UV light
Holck, Askild Lorentz; Liland, Kristian Hovde; Carlehög, Mats; Heir, Even (Peer reviewed; Journal article, 2018)Salmon is the food most frequently reported in the RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) database in conjunction with Listeria monocytogenes and consumption of cold-smoked salmon have led to severe outbreaks of ... -
Røkt laks – salttype og saltkonsentrasjon. Analyser av 6 røkte lakseprodukter
Akse, Leif; Birkeland, Sveinung; Carlehög, Mats; Eilertsen, Guro; Dahl, Reidun Wenche (Nofima rapportserie, Research report, 2011)Hovedmålet med forsøket var å sammenligne sensorisk profil for 6 produkter av røkt laks som var prosessert med 2 ulike salt (100 % NaCl og 50/50 % NaCl/KCL) i 3 konsentrasjoner; ≈3,5 % (høy), ≈2,3 % (medium) og ≈1,5 % ... -
Sensorisk kvalitet på modnet saltfisk og klippfisk. Effekter av råstoff, saltemetoder og lagringstid
Joensen, Sjurdur; Carlehög, Mats; Lauritzsen, Kristin; Dahl, Reidun Wenche; Eilertsen, Guro; Sivertsen, Agnar Holten; Akse, Leif; Bjørkevoll, Ingebrigt (Nofima rapportserie, Research report, 2005)Det finnes lite kunnskap om sensorisk kvalitet på saltfisk og klippfisk. Målet med denne rapporten var å øke kunnskapen om hva ulike råstoff og ulike saltemetoder betyr for den sensoriske kvaliteten. Et delmål var å se på ... -
Sensory and Chemical Properties of Protein Hydrolysates Based on Mackerel (Scomber scombrus) and Salmon (Salmo salar) Side Stream Materials
Aspevik, Tone; Thoresen, Lars; Steinsholm, Silje; Carlehög, Mats; Kousoulaki, Aikaterina (Peer reviewed; Journal article, 2021) -
Sensory description of varieties of dried stockfish
Carlehög, Mats; Hansen, Anlaug Ådland (Nofima rapportserie, Research report, 2023)Three different varieties of dried stockfish were analyzed: traditional, whole dry stockfish from Norway, rehydrated, vacuum packaged, newly thawed fillets of stockfish from Norway, and dry stockfish snacks, small pieces ... -
Smak og tekstur på kråkebollegonader. Forholdet mellom biokjemisk sammensetning og produktkvalitet
Dale, Trine; Siikavuopio, Sten Ivar; Aksnes, Anders; Hope, Britt; Gebauer, Ruth; Carlehög, Mats (Nofima rapportserie, Research report, 2006)Fiskeriforskning har i en årrekke jobbet med utvikling av fôr til kråkebolle. Arbeidet har ledet frem til et fôrkonsept som gir god rognvekst og fin farge. Rognen har imidlertid ikke optimal kvalitet når det gjelder smak ... -
Smak, lukt og konsistens på klippfisk - Effekter av ulike typer råstoff og saltmodningstemperaturer. Et ledd i markedsdrevet produktutvikling
Joensen, Sjurdur; Carlehög, Mats; Lauritzsen, Kristin; Eilertsen, Guro; Esaiassen, Margrethe (Nofima rapportserie, Research report, 2006)Det finnes lite kunnskap om hva som påvirker lukt, smak og konsistens på klippfisk. Dette arbeidet er et ledd i å kunne differensiere klippfiskprodukter og etter hvert kunne merke dem etter de spesielle egenskaper produktet ... -
Test av verktøy for kontroll med Listeria i laks og lakseprodukter. Faglig sluttrapport
Heir, Even; Holck, Askild Lorentz; Carlehög, Mats; Henriksen, Edgar; Solberg, Lars Erik; Jensen, Merete Rusås; Liland, Kristian Hovde; Moen, Birgitte (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Målet med prosjektet var å framskaffe kunnskap om metoder for å redusere Listeria på rå og røkt laks. Metoder og teknologier som ble ansett å kunne oppfylle viktige kriterier knyttet til Listeria-effekt, laksekvalitet, ... -
Test av verktøy for kontroll med Listeria i laks og lakseprodukter. Faglig sluttrapport
Heir, Even; Holck, Askild Lorentz; Carlehög, Mats; Henriksen, Edgar; Solberg, Lars Erik; Jensen, Merete Rusås; Liland, Kristian Hovde; Moen, Birgitte (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Målet med prosjektet var å framskaffe kunnskap om metoder for å redusere Listeria på rå og røkt laks. Metoder og teknologier som ble ansett å kunne oppfylle viktige kriterier knyttet til Listeria-effekt, laksekvalitet, ... -
The Impact of Residual O2, Temperature, and Light at Display on Sensory Attributes of Sliced, Packaged Salami
Øvrum Gaarder, Mari; Carlehög, Mats; Berg, Per; Sørheim, Oddvin; Larsen, Hanne (Peer reviewed; Journal article, 2019) -
Totalutnyttelse av marint restråstoff - Utnyttelse av lever fra oppdrettstorsk til konsum
Carlehög, Mats; Eilertsen, Guro; Akse, Leif (Nofima rapportserie, Research report, 2006)I kjølvannet av en mer intensiv produksjon av oppdrettstorsk vil et interessant biprodukt være lever. I dette forsøket er den sensoriske og kjemiske kvaliteten av torskelever fra villfanget torsk og oppdrettstorsk sammenlignet ... -
Utvanning av klippfisk
Akse, Leif; Joensen, Sjurdur; Olsen, Jan Vidar; Carlehög, Mats; Skjerdal, Taran (Nofima rapportserie, Research report, 2000)I rapporten sammenlignes tre metoder for utvanning av klippfiskbiter; tradisjonell utvanning, vakuumutvanning og utvanning med justert saltkonsentrasjon i vannet. Metodene sammenlignes med hensyn til jevnt saltinnhold i ...