Browsing NOFIMA vitenarkiv by Author "Romarheim, Odd Helge"
Now showing items 1-14 of 14
-
Dietary inclusion of Antarctic krill meal during the finishing feed period improves health and fillet quality of Atlantic salmon (Salmo salar L.)
Mørkøre, Turid; Moreno, Helena Maria; Borderías, Javier; Larsson, Thomas; Hellberg, Hege; Hatlen, Bjarne; Romarheim, Odd Helge; Ruyter, Bente; Lazado, Carlo C.; Jimenez Guerrero, Raul; Bjerke, Målfrid Tofteberg; Benitez-Santana, Tibiabin; Krasnov, Aleksei (Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Digital phenotyping of individual feed intake in Atlantic salmon (Salmo salar) with the X-ray method and image analysis
Difford, Gareth Frank; Hatlen, Bjarne; Heia, Karsten; Bæverfjord, Grete; Eckel, Bernhard; Gannestad, Kjellrun Hoås; Romarheim, Odd Helge; Lindberg, Stein-Kato; Norris, Ashie T.; Sonesson, Anna Kristina; Gjerde, Bjarne (Peer reviewed; Journal article, 2023) -
Disintegration stability of extruded fish feed affects gastric functions in Atlantic salmon (Salmo salar)
Bogevik, André Sture; Samuelsen, Tor Andreas; Aspevik, Tone; Romarheim, Odd Helge; Aas, Turid Synnøve; Kalananthan, Tharmini; Rønnestad, Ivar (Peer reviewed; Journal article, 2021)In the present study, two salmon feeds with different disintegration stabilities were produced by impacting extruder viscous heat dissipation with the use of different lipid levels in the feed mix. The feeds were then dried ... -
Effects of Bioactive Peptides from Atlantic Salmon Processing By-Products on Oxyntopeptic and Enteroendocrine Cells of the Gastric Mucosa of European Seabass and Gilthead Seabream
Clavenzani, Paolo; Lattanzio, Giulia; Bonaldo, Alessio; Parma, Luca; Busti, Serena; Oterhals, Åge; Romarheim, Odd Helge; Aspevik, Tone; Gatta, Pier Paolo; Mazzoni, Maurizio (Peer reviewed; Journal article, 2023)The present study was designed to evaluate the effects of dietary levels of bioactive peptides (BPs) derived from salmon processing by-products on the presence and distribution of peptic cells (oxyntopeptic cells, OPs) and ... -
Improved fillet quality in harvest-size Atlantic salmon fed high n-3 canola oil as a DHA-source
Hatlen, Bjarne; Larsson, Thomas; Østbye, Tone-Kari K; Romarheim, Odd Helge; Rubio, Laura Martinez; Ruyter, Bente Synnøve (Peer reviewed; Journal article, 2022) -
Intrinsic settling rate and spatial diffusion properties of extruded fish feed pellets
Skøien, Kristoffer Rist; Aas, Turid Synnøve; Alver, Morten; Romarheim, Odd Helge; Alfredsen, Jo Arve (Journal article; Peer reviewed, 2016) -
Mechanical processing of Phaeodactylum tricornutum and Tetraselmis chui biomass affects phenolic and antioxidant compound availability, nutrient digestibility and deposition of carotenoids in Atlantic salmon
Sørensen, Mette; Kousoulaki, Katerina; Hammerø, Renate; Kokkali, Marialena; Kleingris, Dorinde; Marti-Quijal, Francisco J.; Barba, Francisco J.; Palihawadana, Anjana Mahesh; Egeland, Einar Skarstad; Johnsen, Chris André; Romarheim, Odd Helge; Saraswathy, Bisa; Kiron, Viswanath (Peer reviewed; Journal article, 2023) -
Mørke flekker i laksefilet. Kunnskapsstatus og tiltak for å begrense omfanget
Mørkøre, Turid; Larsson, Thomas; Kvellestad, Agnar Ståle; Koppang, Erling Olaf; Åsli, Magnus; Krasnov, Aleksei; Dessen, Jens-Erik; Moreno, Helena Maria; Valen, Elin Christine; Gannestad, Kjellrun Hoås; Gjerde, Bjarne; Taksdal, Torunn; Bæverfjord, Grete; Meng, Yuqiong; Heia, Karsten; Wold, Jens Petter; Borderias, A.J.; Moghadam, Hooman; Romarheim, Odd Helge; Rørvik, Kjell-Arne (Research report, 2015)Forekomsten av mørke flekker i laksefilet har økt betraktelig senere årene. I dag har hver femte filet slike flekker som i hovedsak er opp til 3 cm i diameter og lokalisert til filetens bukområde. Store ryggflekker har ... -
Nordatlantiske fiskeoljer og betydning for utnyttelse av omega-3 fettsyrer
Østbye, Tone-Kari K; Berge, Gerd Marit; Krasnov, Aleksei; Romarheim, Odd Helge; Nilsson, Astrid; Hansen, Marianne Selander; Burdge, Graham C.; Irvine, Nicola A.; Ruyter, Bente (Nofima rapportserie, Research report, 2020) -
Nye omega-3-kilder i fôr til laks
Ruyter, Bente; Kousoulaki, Katerina; Krasnov, Aleksei; Sissener, Nini; Simon, Cedric; Mørkøre, Turid; Bou, Marta; Østbye, Tone-Kari K; Bæverfjord, Grete; Sanden, Monica; Romarheim, Odd Helge; Carlehög, Mats; Ytrestøyl, Trine; Lutfi Royo, Esmail; Berge, Gerd Marit (Nofima rapportserie;, Research report, 2019)Dette prosjektet har hatt som hovedmål å skaffe kunnskap om utnyttelse av to nye DHA-kilder i fôr til laks, henholdsvis olje fra genmodifisert raps og mikroalgen Schizochytrium sp. Prosjektet har hatt et spesielt fokus på ... -
Requirements of n-3 very long-chain PUFA in Atlantic salmon (Salmo salar L): effects of different dietary levels of EPA and DHA on fish performance and tissue composition and integrity
Bou, Marta; Berge, Gerd Marit; Bæverfjord, Grete; Sigholt, Trygve; Østbye, Tone-Kari K; Romarheim, Odd Helge; Hatlen, Bjarne; Leeuwis, Robin; Venegas, Claudia; Ruyter, Bente (Peer reviewed; Journal article, 2017) -
The long-chain monounsaturated cetoleic acid improves the efficiency of the n-3 fatty acid metabolic pathway in Atlantic salmon and human HepG2 cells
Østbye, Tone-Kari K; Berge, Gerd Marit; Nilsson, Astrid; Romarheim, Odd Helge; Bou, Marta; Ruyter, Bente (Peer reviewed; Journal article, 2019) -
Utvikling av tørrfôr for oppfôring av villfanget undermåls krabbe og krabbe med lav kjøttfylde
Thesslund, Tina; Hustad, Anette; Lian, Federico; Samuelsen, Tor Andreas; Romarheim, Odd Helge; Siikavuopio, Sten Ivar (Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Vil ketolinsyre (22:1n-11) fra lodde-, sild- og tobisolje føre til bedret utnyttelse av omega-3 fettsyrer?
Ruyter, Bente; Østbye, Tone-Kari K; Romarheim, Odd Helge; Nilsson, Astrid; Kristiansen, Inger Øien; Bjerke, Målfrid Tofteberg; Bergum, Silje; Berge, Gerd Marit (Research report, 2016)Fiskeoljer fra tobis, sild og lodde kjennetegnes ved et naturlig høyt innhold av den langkjedete mono-umettede fettsyren ketolinsyre (22:1n-11) og et moderat innhold av de marine omega-3 fettsyrene eicosapentaensyre (EPA) ...