Håndtering og dekontaminering av mat med påvist Listeria – muligheter innenfor gjeldende regelverk
Research report
Published version
Date
2024Metadata
Show full item recordCollections
- Nofima rapportserie [1104]
- Publikasjoner fra CRIStin [2634]
Abstract
Listeria er en bakterie som finnes overalt i naturen. Funn av Listeria i sjømatprodukter har forårsaket flere tilbaketrekkinger de senere år. Gjeldende regelverk definerer ulike grenseverdier for Listeria avhengig av om bakterien kan vokse i et produkt eller ikke. Fersk fisk og fiskeprodukter vil i de fleste tilfeller havne i kategorien ‘næringsmidler hvor L. monocytogenes kan vokse’. Dersom en råvare eller et produkt har fått påvist Listeria, kan produktet med visse forbehold kunne benyttes til andre formål, alternativt bli destruert. For å tillate ‘bruk til annet formål’ må ulike tiltak gjennomføres for å sikre en høy inaktivering av Listeria. En faglig vurdering må ligge til grunn for den enkelte matvaregruppe for å sikre tilstrekkelig drap av Listeria. Mattilsynet sier ikke noe spesifikt i sine retningslinjer om hvilke metoder som kan være aktuelle å benytte for dekontamineringsregimer. Listeria inaktiveres dersom den utsettes for tilstrekkelig varmebehandling, men også andre behandlinger som prosessering med høyt trykk og bestråling vil gi høy inaktivering av denne bakterien. Håndtering og dekontaminering av mat med påvist Listeria – muligheter innenfor gjeldende regelverk