Åkerbønner og erter; en kilde til proteinkonsentrat gjennom grønn bærekraftig teknologi. Råvarer, kjemisk innhold og prosessering
Research report
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3167681Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Nofima rapportserie [1105]
- Publikasjoner fra CRIStin [2638]
Sammendrag
Denne rapporten søker å belyse innholdsstoffer i erter og åkerbønner og en beskrivelse om hva som skjer når disse råvarene behandles og prosesseres mot proteinkonsentrater. I prosessene inngår avskalling, finmaling og separasjonssystemer drevet av luft som gjør oss i stand til å skille stivelseskorn fra protein. Vi undersøker sentrale næringsstoffer og viser mengden av disse i frøene og i fraksjonene som dannes under prosesseringen. Samtidig diskuteres aspekter ved råvarene som størrelse og form, dyrking og arealbruk samt problematikk rundt skadedyr og soppangrep. Vi vil med rapporten belyse hva disse prosessene mekanisk går ut på i pilotskala som er direkte overførbart til industriell skala. Vi håper samtidig at vi kan avmystifisere disse prosessene og gi basisinformasjon om næringsstoffer og fraksjoner som framkommer i prosessene. Åkerbønner og erter; en kilde til proteinkonsentrat gjennom grønn bærekraftig teknologi. Råvarer, kjemisk innhold og prosessering