Økt verdiskaping for norske kålvekster – delrapport 2. Effekt av produksjonsfaktorer på sensorisk- og helserelatert kvalitet i hodekål og blomkål
Borge, Grethe Iren Andersen; Schmidt, Gesine; Myhrer, Kristine S.; Varela, Paula; Hagen, Sidsel Fiskaa; Guren, Gerd; Vågen, Ingunn Molund
Research report
Published version
Date
2024Metadata
Show full item recordCollections
- Nofima rapportserie [1105]
- Publikasjoner fra CRIStin [2638]
Abstract
Nitrogen (N) og svovel (S) er viktige næringsstoffer for planter, som blir bl.a. brukt som byggesteiner i plantestoffer. Både total mengde av N og S og forhold mellom dem kan derfor påvirke kvaliteten av kålvekstene. Samtidig er tilgangen på vann en viktig faktor i plantens utvikling og kan påvirke kvaliteten. Det ble gjennomført gjødslingsforsøk med hodekål og blomkål (2 år, 2017-2018), samt tørkestressforsøk med blomkål (2 forsøk i 2018). De to vekstårene var værmessig veldig forskjellige, noe som påvirket resultatene i feltforsøkene ute hos kommersielle dyrkere. I begge år hadde lavt N-nivå betydning for plantestørrelse og friskhet, men S-nivå påvirket ikke vekstegenskapene. Nivå av N- og S-gjødsel påvirket både sensoriske og kjemiske innholdsstoffer i ulik grad og ulikt de to forsøksårene. Se sammendrag side 1-7. Tørkestress påvirket ikke den synlige kvaliteten av blomkål, men førte til lavere innhold av sukker og vitamin C, og høyere konsentrasjon av aromastoffer. Rapporten ble tilgjengelig for prosjektdeltakere mars 2021 og publisert som åpne rapporter juni 2024 (del 1) og november 2024 (del 2). Økt verdiskaping for norske kålvekster – delrapport 2. Effekt av produksjonsfaktorer på sensorisk- og helserelatert kvalitet i hodekål og blomkål