Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHeide, Morten
dc.contributor.authorAgeeva, Tatiana Nikolaevna
dc.contributor.authorEsaiassen, Margrethe
dc.contributor.authorHermansen, Øystein
dc.contributor.authorHustad, Anette
dc.contributor.authorJoensen, Sjúrður
dc.contributor.authorJohansen, Ove
dc.contributor.authorKristoffersen, Silje
dc.contributor.authorNikitina, Ekaterina
dc.contributor.authorMartinsen, Gustav
dc.contributor.authorTobiassen, Torbjørn Inge
dc.date.accessioned2022-04-22T09:08:21Z
dc.date.available2022-04-22T09:08:21Z
dc.date.created2022-04-21T11:54:55Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-82-8296-708-2
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2992188
dc.description.abstractI denne rapporten studeres 5. generasjons oppdrettstorsk produsert ved Havbruksstasjonen i Tromsø. Prosjektet har en eksplorativ tilnærming, der målsetningen er å identifisere relevante problemstillinger for videre forsknings-og utviklingsarbeid på oppdrettstorsk. Resultatene må tolkes med bakgrunn i at datagrunnlaget i rapporten hovedsakelig stammer fra oppdrettstorsk fra ett forskningsanlegg, samt begrensede utvalg. Kvalitetsmessig synes variasjonene i mange kvalitetsparametere på oppdrettstorsk å tilsvare det man forventer på villfanget fisk. Oppdrettstorsken synes å ha jevn kvalitet og god holdbarhet i kjølt tilstand, samt at det er fravær av kveis. En relativt stor lever trekker ned filetutbyttet, beregnet fra rund vekt. Det er noe usikkerhet knyttet til bløt muskel og hvor lett fileten spalter ved filetering etter noen dagers islagring. Restaurantene i Tromsø ga positiv tilbakemeldinger, kvaliteten til oppdrettstorsken ble oppfattet som god eller meget god, og det var interesse for å kjøpe oppdrettstorsk om den ble tilgjengelig. Oppdrettstorskens mørkere skinnfarge og noe «nøytral» smak sammenlignet med villtorsk var noen små forskjeller som ble nevnt av kjøkkensjefene. Med basis i en bioøkonomisk modell ble gjennomsnittlig produksjonskostnad for oppdrettstorsk, inklusiv slakting, pakking og kapitalbinding, estimert til 40–43 kr per kg rundvekt avhengig av produksjonstid og slaktevekt. Modellen er basert på flere forutsetninger med varierende grad av usikkerhet. En lønnsom næring forutsetter at det oppnås salgspriser som forsvarer produksjonskostnadene.
dc.description.abstractDet kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi
dc.description.abstractThe commercial potential for farmed cod – Preliminary studies on quality, market perception and economy
dc.language.isonob
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.titleDet kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi
dc.title.alternativeDet kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi
dc.title.alternativeThe commercial potential for farmed cod – Preliminary studies on quality, market perception and economy
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber34
dc.source.issue6/2022
dc.identifier.cristin2018141
dc.relation.projectNofima AS: 20933
dc.relation.projectNofima AS: 13552
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel