Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBogevik, André Sture
dc.date.accessioned2015-06-01T11:08:51Z
dc.date.accessioned2015-06-02T08:06:50Z
dc.date.available2015-06-01T11:08:51Z
dc.date.available2015-06-02T08:06:50Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 10 p. Nofima AS, 2015
dc.identifier.isbn978-82-8296-302-2
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/284369
dc.description-
dc.description.abstractPlant ingredients have so far been the most cost efficient alternative for fish in the aquafeed industry. This has increased the dietary content of indigestible carbohydrates, including non-starch polysaccharides (NSP) which dilute the energy concentration of the feeds and reduces digestibility/bioavailability of nutrients. Enzymes that hydrolyse NSP (NSP-enzymes) for better digestibility and growth performance have been introduced in the swine and poultry industry, and have also been studied in some fish species. Xylanase, an NSP-enzyme that hydrolyse cell wall components in plant, efficiently reduce NSP content in plant ingredient. Xylanase are found in yeasts, fungi and bacteria that are present naturally in the gut of some herbivorous fish species, such as carp and tilapia. This enzyme is commercially available alone or in multi-enzyme complexes for use in pre-processing of ingredients/diets or supplementation of diets during feed production. Dietary supplementation of xylanase have improved protein utilization and growth in several fish experiment. In addition some studies have reported increased endogenous enzyme production or prebiotic effects on the intestinal microbiota, which may lead to improved growth and health. To our knowledge, no peer-review publications exist on the use of xylanase as a supplement in feeds for Atlantic salmon.
dc.description.abstractFôringredienser fra planter har så langt vært det mest kostnadseffektive alternative til fisk i fiskefôr. Dette har i midlertidig økt innholdet av ufordøyelige polysakkarider som reduserer energiinnholdet i fôret og reduserer fordøyeligheten av næringsstoffer. Tilførsel i fôret av enzymer som bryter ned polysakkarider for økt proteinfordøyelighet og vekst har vært studert og er i bruk i produksjonen av svin og fjørfe, og nå også studert i fisk. Xylanase, ett naturlig enzym som bryter ned polysakkarider i plantespisende fisk, er kommersielt tilgjengelig som enzym-preparat alene eller i kombinasjon med andre enzym. Flere studier har vist at tilførsel av xylanase i fôr øker proteinfordøyelighet og vekst hos fisk fôret planteingredienser. I tillegg er det rapportert om økt produksjon av endogene enzymer og prebiotiske-effekter på tarmfloraen for en bedre vekst og helse hos fisk gitt xylanase. Tilførsel av xylanase i fôret til Atlantisk laks er ikke dokumentert. Bruk av xylanase i fôr til laks må dermed studeres for økt utnyttelse av polysakkarider fra planteingredienser.
dc.language.isoeng
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=dIJ6qTYuMWxFaCyjk9%2fFyG7JToPqUe%2bPb%2bptpwpiuok%3d&docid=04d273a9228194c59b191525039dc1849
dc.titleXylanase supplementation in fish feed
dc.title.alternativeRapport/Report 25/2015 – norsk sammendrag
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-06-01T11:08:51Z
dc.identifier.cristin1245550
dc.relation.projectNofima AS: 11297


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel