Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorGrini, Ida Synnøve Bårvåg
dc.contributor.authorBugge, Annechen Bahr
dc.contributor.authorGranli, Britt Signe
dc.contributor.authorMortvedt, Hilde Skotland
dc.contributor.authorHonkanen, Pirjo
dc.contributor.authorUeland, Øydis
dc.date.accessioned2015-05-21T07:53:45Z
dc.date.accessioned2015-05-29T12:16:21Z
dc.date.available2015-05-21T07:53:45Z
dc.date.available2015-05-29T12:16:21Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 134 p. Nofima, 2013
dc.identifier.isbn978-82-8296-091-5
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/284289
dc.description-
dc.description.abstractAktive eldre er opptatt av mat og måltider og helse. Matvanene forandrer seg over tid ettersom barna flytter ut, de får en diagnose relatert til kostholdet eller de blir alene. Ved diagnoser som hjerte- karsykdom eller Type 2- diabetes øker de innkjøpet av frukt, grønnsaker og fisk. Det gir også en bevisstgjøring på valg av produkter med lite fett, sukker og salt. De er opptatt av å forsvare sine valg når det gjelder matvarer som de mener de burde ha unngått, eller spist mindre av. Lettvinthet er viktig ved matlaging og restemat er ofte på middagsmenyen. Aktive eldre er opptatt av pris. De kjøper det de har lyst på, men sjelden av det dyreste merket. Økologi er ikke et tema de har tatt stilling til, men de vil gjerne resirkulere og bruker mye tid på kildesortering. Sunnhetsaspektet, men også smaken var viktige faktorer ved valg av mat. Det er motivert for å drive daglig fysisk aktivitet ved enten å gå tur, gå til butikken eller være på treningssenter. Ferskhet, friskhet og sunnhet er de kvalitetsegenskapene de eldre forbrukerne legger spesielt vekt på ved kjøp av mat. Dette vil si produkter som i liten grad er bearbeidet, inneholder få tilsetningsstoffer, samt at de i liten grad er endret fra sin opprinnelige form. Den eldre forbruker legger også betydelig vekt på at mat- og drikkeprodukter skal være produsert i Norge. De er tilsynelatende mere opptatt av å ikke veie for mye enn å forebygge underernæring.
dc.description.abstractThe active elderly are concerned with food, meals and health. Dietary habits change over time as the children move away, as they are diagnosed with medical conditions related to diet, or when they are widowed. When diagnosed with cardiovascular diseases or diabetes type 2, for example, the active elderly increase their purchase of fruit, vegetables and fish. The medical conditions also lead to a more conscious choice of products with low levels of fat, sugar and salt. The active elderly are intent on defending their choices of foods that they believe they should have avoided, or eaten less of. Ease of preparation is important when cooking, and left-overs are often on the dinner menu. The active elderly are concerned about price. They buy products they like to eat, but seldom the most expensive brand. They are not decided about how they perceive organic produce, but are willing to recycle, and they spend a lot of time on sorting household waste. Aspects of health are important when choosing food, as is also flavour. They are motivated to carry out physical activity every day: going for a walk, walking to the stores or going to the gym. Freshness, quality and wholesomeness are qualities that are particularly important for elderly consumers when buying food. This includes the concept that the products should have been processed as little as possible, contain few artificial additives, and have been changed only slightly from their original form. Furthermore, elderly consumers are significantly more concerned about whether foods and drinks have been produced in Norway. They are apparently more worried about becoming overweight than they are about malnutrition.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=e%2bSR7X89R70X5YGtIB%2fWRti7cuJMpgvJOKU7IzB8WAY%3d&docid=09fd5936d4a8d4f029601ef989818f9bf
dc.titleMat og måltider for aktive eldre. En studie av aktive eldres preferanser, prioriteringer og praksiser
dc.title.alternativeRapport/Report 24/2013, English Summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-21T07:53:44Z
dc.identifier.cristin1082280
dc.relation.projectEgen institusjon: 4083
dc.relation.projectNorges forskningsråd: 199415


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel