Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorRode, Tone Mari
dc.contributor.authorNilsen, Heidi
dc.date.accessioned2015-05-11T12:44:07Z
dc.date.accessioned2015-05-12T09:00:09Z
dc.date.available2015-05-11T12:44:07Z
dc.date.available2015-05-12T09:00:09Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 19 p. Nofima, 2014
dc.identifier.isbn978-82-8296-152-3
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/283539
dc.description-
dc.description.abstractI prosjektet er det gjort forsøk for å undersøke om høytrykksprosessering (HP) kan benyttes for å korte ned modningstiden på reker. To delstudier er foretatt: (1) om HP kan benyttes for å modne rekene på kortere tid, evt. uten bruk av modningslake, og (2) om HP kan benyttes for å tine og modne reker i ett trinn. Forsøkene viste at reduksjon i modningstid ned mot 510 timer kombinert med høytrykksprosessering vil kunne gi lignende utbytte som dagens modning på cirka 20 timer. Modning av reker i modningslake kombinert med HP gav et høyere utbytte enn modning av reker i ferskvann kombinert med HP. Det ble ikke påvist at HP, med de testede betingelser, kan benyttes til å tine reker direkte fra frossen tilstand. Det var en tendens til at reker etter HP var enklere å pille enn ubehandlede kontroll-reker, og andelen hele reker etter pilling var høyere for de høytrykksprosesserte rekene.
dc.description.abstractHigh pressure processing (HPP) has been used on several types of commercial seafood. This study was done to explore whether HPP can be used in the maturation process of Norwegian coldwater shrimps. Two different approaches has been tested: (1) if HPP can be used to lower the maturation time of shrimps, and (2) if HPP can be used for combining thawing and maturation in one step. The experiments showed a reduction in the maturation step from 20 to 510 hours if HPP was used. Maturation in brine compared to tap water during HPP gave a higher yield. Under the tested conditions, HPP was not proven to be used for direct thawing of frozen Norwegian coldwater shrimps. There was a trend that shrimps after exposure to HPP was easier to pill compared with untreated control-shrimps, and the amount of whole shrimps after pilling was higher for shrimps exposed to HPP.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=saPL0NANVoJJC%2bkqtyyRCdhbx3tAVKjZ7ME3QK6CmzE%3d&docid=01faa54a2d03d436381f82c82ba8dc738
dc.titleTeknologiutvikling for økt lønnsomhet i rekenæringen. Høytrykksprosessering som metode for tining og modning av fryste reker (AP4)
dc.title.alternativeRapport/Report 2/2014, English Summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-11T12:44:07Z
dc.identifier.cristin1096940
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900703
dc.relation.projectEgen institusjon: 10120-04


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel