Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorEgeness, Finn-Arne
dc.contributor.authorHeide, Morten
dc.contributor.authorHonkanen, Pirjo
dc.contributor.authorSogn-Grundvåg, Geir
dc.date.accessioned2015-05-08T10:52:17Z
dc.date.accessioned2015-05-11T08:00:54Z
dc.date.available2015-05-08T10:52:17Z
dc.date.available2015-05-11T08:00:54Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 34 p. Nofima AS, 2015
dc.identifier.isbn978-82-8296-288-9
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/283453
dc.description-
dc.description.abstractDenne rapporten beskriver sentrale verdikjeder for laks i Sør-Afrika og og analyserer kjøpskriterier og konkurranse for atlantisk oppdrettslaks i det sørafrikanske markedet. Rapporten baserer seg primært på analyse av dybdeintervjuer med 18 representanter for sørafrikanske importører, videreforedlingsbedrifter, supermarkedskjeder og restaurantkjeder. Resultatene viser at de viktigste kjøpskriteriene er pris, kvalitet, fiskestørrelse, bærekraft og forutsigbarhet i både leveranser og kvalitet. Pris og kvalitet er de viktigste kjøpskriteriene. Resultatene viser også at ulike aktører i verdikjeden fokuserer på delvis ulike kvalitetsdimensjoner. Ferskhet var viktig for både importørene, supermarkedene og restaurantene, mens foredlerne var svært opptatt av utbytte og restauranter opptatt av farge. Selv om fersk laks til sushirestauranter fortsatt er den viktigste driveren for salg av laks i Sør-Afrika, er det tinte lakseprodukter til dagligvarehandelen som vokser raskest. Dette forklares blant annet med høye priser på fersk flyfraktet laks og svekket lokal valuta. Det er også betydelig vekst i salget av produkter som er produsert fra fryst laks. I tillegg har vi indikasjoner på at fryst laks i økende grad anvendes innenfor sushiindustrien. Sør-Afrika importerer nesten utelukkende hel laks. Resultatene i dette prosjektet viser at det ikke er sannsynlig at dette vil forandre seg de neste årene. Dette forklares med svært lave arbeidskostnader i Sør-Afrika og at hel laks gir mer fleksibilitet og bedre lønnsomhet i produksjon av bearbeidede produkter og sushi. Det sørafrikanske laksemarkedet er dominert av norsk og skotsk laks, med Norge som klar markedsleder. En viktig årsak er at norsk laks har full tollfrihet (fra 1. januar 2015), mens Chile og EU har en tollsats på 25 prosent. Både supermarkeds- og restaurantkjedene vi intervjuet var opptatt av bærekraft og da særlig i årene som kommer. Samtidig var betalingsvilligheten for bærekraft relativt lav.
dc.description.abstractThis report describes key value chains for salmon in the South-African market. It also reveals key buying criteria for salmon within the key links of the value chain. Findings shows that price, quality, fish size, sustainability and consistent supply/quality are the most important buying criteria. Price and quality are by far the most important criterias along the value chain. Frozen salmon has the fastest growth in the market due to the high price for fresh airborn salmon and weak local currency. Frozen salmon are increasingly used for for value added products such as smoked salmon. In addtion it seems that frozen salmon is increasingly being used for sushi. Whole salmon is the main product imported to South-Africa and this is not likely to change significantly the next few years. This is so because of very low labour costs in South-Africa and because whole salmon provides more flexibility and better profitability in production and for sushi. Both retailers and restaurants are concerned about sustainability, in particular for the future, but their willingness to pay the extra costs involved seem low.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=CJRUptrCBwyfT3F3Zz4xHza7PPWS4aTtgdz9%2fOfzfYE%3d&docid=0d90dd4b4a0dc4cf9bc9e348a51824da1
dc.titleVerdikjeder og kjøpskriterier i det sørafrikanske markedet for laks
dc.title.alternativeRapport/Report 18/2015 – English summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-08T10:52:17Z
dc.identifier.cristin1241354
dc.relation.projectNofima AS: 10778
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900964


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel