Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorEgeness, Finn-Arne
dc.contributor.authorPleym, Ingelinn Eskildsen
dc.date.accessioned2015-05-06T11:24:29Z
dc.date.accessioned2015-05-07T07:36:16Z
dc.date.available2015-05-06T11:24:29Z
dc.date.available2015-05-07T07:36:16Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 28 p. Nofima AS, 2015
dc.identifier.isbn978-82-8296-292-6
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/283265
dc.description-
dc.description.abstractI denne rapporten har vi sett nærmere på mulighetene og utfordringene for norsk klippfisk av sei i Angola. Rapporten viser at måten norsk klippfiskindustri pakker klippfisk av sei er svært godt tilpasset det angolanske markedet, hvor det i stor grad anvendes en "bulk breaking strategy". Denne salgs- og omsetningsformen innebærer at kvinner (som utgjør detaljistleddet) kjøper en eller flere kartonger hos en importør eller grossist og selger klippfisken videre på markedet til stykkpris. Det forklarer hvorfor markedet foretrekker klippfisk av liten størrelse. Dersom fisken blir for stor, blir enhetsprisen for høy. Klippfisk av sei selges primært via uformelle salgskanaler som markeder og gatehandlere. Seien konsumeres primært av folkegruppen "bakongo" som utgjør 13 prosent av landets befolkning. Denne folkegruppen holder til både i Republikken Kongo, Den Demokratiske Republikken Kongo og Angola. Folkegruppen bruker i stor grad begrepet "makayabu" om klippfisk av sei. Handelsstatistikken viser at produktet konsumeres hele året og at helgene er høytid for konsum. Den positive økonomiske utviklingen i landet legger til rette for økt etterspørsel for klippfisk av sei framover. Fordi det etableres stadig nye supermarkedskjeder rettet mot målgrupper med ulik kjøpekraft, bør norsk klippfiskindustri i samarbeid med sine kunder i Angola undersøke mulighetene for å få produktet inn i supermarkedene. Salg i denne kanalen vil kunne åpne muligheter for klippfisk av sei av store størrelser. Bredere distribusjon, både i formelle og uformelle salgskanaler vil kunne øke etterspørselen. I rapporten diskuteres det flere mulig strategier, blant annet et system for salg på kreditt mellom grossist og detaljist. Det vil kunne redusere kravet til egenkapitalen i detaljistleddet og bedre distribusjonen.
dc.description.abstractIn this report we suggest growth strategies for Norwegian dried and salted saithe in Angola. Our findings show that the products are well adapted to the sales and distributionchannels’ wants and needs in the Angolan market, where a bulk-breaking-strategy in informal markets is the main distribution channel. Dried and salted Saithe, often called “makayabu” is mainly eaten by a particular group of people called the “bakongo”, who lives both in the Republic of Congo, The Democratic Republic of Congo and Angola. To grow, the Norwegian seafood industry needs to diversify into several sales channels and try to identify new consumers segments, which could eat dried and salted saithe. Market investments are necessary to meet these goals, both in the short and long run.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=m9zIK9NVxwOKl8Ft6xhEebgzx9ThU2hzOUKrVaG4VG4%3d&docid=069557507798941208815763a0b84df43
dc.titleMarkedsmuligheter og -utfordringer for norsk eksport av klippfisk av sei (makayabu) til Angola
dc.title.alternativeRapport/Report 20/2015 – English summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-06T11:24:29Z
dc.identifier.cristin1240822
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900965
dc.relation.projectNofima AS: 10776


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel