Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorØstbye, Tone-Kari K
dc.contributor.authorBerge, Gerd Marit
dc.contributor.authorSonesson, Anna Kristina
dc.contributor.authorKrasnov, Aleksei
dc.contributor.authorRuyter, Bente
dc.date.accessioned2015-05-04T10:33:33Z
dc.date.accessioned2015-05-06T07:34:31Z
dc.date.available2015-05-04T10:33:33Z
dc.date.available2015-05-06T07:34:31Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 32 p. Nofima AS, 2015
dc.identifier.isbn978-82-8296-270-4
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/283159
dc.description-
dc.description.abstractDet overordnede målet med prosjektet var å bidra til økt kunnskap om hvordan genetisk bakgrunn, miljø (ulike lengde i ferskvann før utsett i sjø) og ulik fettsyreprofil i fôr kan påvirke laksens medfødte evne til å produsere og deponere EPA og DHA. Vi benyttet 4 Høy- og 3 Lav-desaturase familier som gjennomgikk to ulike smoltifiseringsregimer (normalt og utsatt) og ble gitt to ulike fôr med lav (25 %RO) eller høy (90 %RO) innblanding av rapsolje (RO) i fôret. Det ble foretatt fire ulike prøveuttak (før, under og etter smoltifisering). Resultatene viste at regulering av EPA og DHA syntese er kompleks og styres blant annet av faktorer som miljø (lysstyring, overføring til saltvann), genetikk og fôr. Laks som gjennomgikk et utsatt smoltifiseringsregime viste bedre kapasitet til syntese av EPA og DHA, enn laks som fulgte normalt smoltifiseringsregime. Laks som ble seinere smoltifisert viste også høyere DHA nivå i filet enn laks som ble smoltifisert ved et tidligere tidspunkt. Genuttrykk av alle desaturasene ble nedregulert av lysstyring, mens overføring til saltvann oppregulerte 6fad_b og 6fad_c. Lysstyring kan se ut til å hemme enzymaktiviteten av 5 desaturase og stimulere aktiviteten av 6 desaturase. Laks fra de fleste Høy-desaturase gruppene viste i februar-uttaket høyere kapasitet til EPA+DHA syntese enn Lav-desaturase gruppen. Dette viser at familiene som er selektert for høyt genuttrykk av en 6 desaturase (6fad_b), også har bedre kapasitet til EPA+DHA syntese. Høy innblanding av RO i fôret ga større økning av DHA i filet, enn lav innblanding av RO. Gruppen med 90 %RO i fôret hadde også høyere genuttrykk av alle desaturasene, enn gruppen som fikk 25 %RO i fôret. Dette kan skyldes en inhiberende effekt av DHA i fôret på genuttrykk av desaturasene.
dc.description.abstractThe objective of the project was to increased knowledge on how genetic background, smoltification and feed composition affect salmon’s innate capacity to produce and dispose of EPA and DHA. Salmon that followed a postponed smoltification regime showed better capacity to synthesize EPA and DHA, than salmon going through a normal smoltification regime. Salmon smoltified at a later stage also showed higher level of DHA in the fillet than salmon smoltified at a normal time point. Gene expression of all desaturases were down-regulated by light treatment, while transfer to saltwater upregulated 6fad_b and 6fad_c. Light seems to inhibit the enzyme activity of 5 desaturase and stimulate activity of 6 desaturase. Salmon from most of the High-desaturase groups showed in February higher capacity to synthesize EPA + DHA than Low-desaturase groups. These results show that families selected for high gene expression of 6 desaturase (6fad_b), also have better capacity to synthesize EPA + DHA. Groups fed 90 % RO showed higher gene expression level of all desaturases, than the group fed 25 % RO. This may be caused by an inhibitory effect of dietary DHA on gene expression of desaturases.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=%2fgy0Ngg6Ri8LbvL6rG3xfKUeBtGgAewKWj0f6TAKc9s%3d&docid=069f8ca8f8ac140a78c86434c05f3d8b2
dc.titleKan forlenget opphold i ferskvann, før overføring til saltvann, påvirke laksens kapasitet til å omdanne 18:3 n-3 til EPA og DHA? FHF-prosjekt 900770 – delrapport 3
dc.title.alternativeRapport/Report 9/2015 English summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-04T10:33:33Z
dc.identifier.cristin1234574
dc.relation.projectNofima AS: 10109
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900770


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel