Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorJoensen, Sjurdur
dc.contributor.authorAkse, Leif
dc.contributor.authorBjørkevoll, Ingebrigt
dc.contributor.authorMathisen, Ingvild
dc.date.accessioned2015-04-27T12:57:14Z
dc.date.accessioned2015-04-28T12:25:18Z
dc.date.available2015-04-27T12:57:14Z
dc.date.available2015-04-28T12:25:18Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 27 p. Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning), 2004
dc.identifier.isbn82-7251-548-2
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/282691
dc.description-
dc.description.abstractRåstoff av variabel og til dels dårlig kvalitet er et problem for norsk fiskeindustri som i liten grad sorterer råstoffet etter kvalitet. For å sortere råstoffet trenges en objektiv sorteringsmetode. Målet med denne rapporten var derfor å dokumentere sammenhengen mellom fangstskader på fersk torsk og effekten på produktene saltfisk og utvannet saltfisk. Dokumentasjonen er hovedsakelig gjort med individmerking og bilder. Bilder som også kan benyttes til informasjonsmateriell for fiskere og industri. Resultatene viser at alle blodfeil i råstoffet kommer tydelig frem i både i saltfisk og utvannet saltfisk. Fei forsvinner ikke under salteprosessen og under utvanning. Det er snarere slik at blodfeil i råstoffet forsterkes ved at muskelen blir mørk og gul etter salting. Fiskemuskel med mye blod blir gul under saltmodning, i motsetning til godt blodtømt fiskemuskel som forblir hvit etter saltmodning. Sjødød fisk og fisk med alvorlige blodsprenginger gir meget dårlig saltfisk. Råstoff med redskapsmerker og dårlig blodtapping gir også dårlig saltfisk, men her finnes også fisk som blir brukbar. For alle gruppene er det flere blodfeil på skinnsiden enn på kjøttsiden, og slike feil er ikke alltid så lette å se før fisken utvannes. Feilfritt råstoff og fisk med høttmerker gir saltfisk av god kvalitet. Registrering av fangstskader ser ut til å være en god objektiv metode for å bestemme kvaliteten av råstoffet slik at råstoffkvalitenen stemmer overens med forventet kvalitet på saltede produkter.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=sB%2fCsqLNxPLgXX779k6atG1qRS%2b7OnXVDuC8ddY3bXw%3d&docid=07b4a23b2fa3f427e9717467cd401ca56
dc.titleKvalitetsforbedring av råstoff til saltfiskproduksjon - Fangstskader på råstoffet og konsekvenser for kvaliteten på saltfisken
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-04-27T12:57:14Z
dc.identifier.cristin1239377
dc.relation.projectNofima AS: 8603


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel