• Kostnadsdrivere i lakseoppdrett 

      Iversen, Audun; Hermansen, Øystein; Andreassen, Otto; Brandvik, Ruth Kongsvik; Marthinussen, Anders; Nystøyl, Ragnar (Research report, 2015)
      Produksjonskostnadene i lakseoppdrett har økt betydelig de siste par årene. Dette kan få store implikasjoner for næringens konkurransekraft på sikt, og slik påvirke produksjon og verdiskaping i Norge. Tilgjengelige data ...
    • Kostnadsdrivere i oppdrett 2018, fokus på smolt og kapitalbinding 

      Iversen, Audun; Hermansen, Øystein; Nystøyl, Ragnar; Marthinussen, Anders; Garshol, Lars Daniel (Nofima rapportserie, Research report, 2018)
      Denne rapporten tar for seg kostnadsutviklingen i norsk lakseoppdrett fram til 2017, og noen av drivkreftene bak kostnadsutvikling. Rapporten har fokus på smoltkostnader og kapitalbinding i næringen. Tidligere rapporter i ...
    • Kostnadsutvikling for havbruk i Norge og i konkurrentland. Faglig sluttrapportering 

      Iversen, Audun (Nofima rapportserie, Research report, 2016)
      Produksjonskostnadene i norsk oppdrettsnæring har økt betydelig de siste årene. Denne rapporten undersøker om og i hvilken grad dette er tilfellet også for våre konkurrentland, og hva dette betyr for konkurransesituasjonen ...
    • Kostnadsutvikling i lakseoppdrett – med fokus på fôr- og lusekostnader 

      Iversen, Audun; Hermansen, Øystein; Nystøyl, Ragnar; Hess, Eirik Junge (Nofima rapportserie, Research report, 2017)
      Kostnadene i norsk lakseoppdrett fortsetter å vokse. Denne kostnadsøkningen bekymrer både næringen selv, aksjonærer og finansinstitusjoner. Denne rapporten er den første fra et treårig prosjekt som følger kostnads¬utviklingen ...
    • Kostnadsutvikling og forståelse av drivkrefter i norsk lakseoppdrett. Faglig sluttrapport 

      Iversen, Audun; Hermansen, Øystein; Nystøyl, Ragnar; Hess, Eirik Junge; Rolland, Knut Henrik; Garshol, Lars Daniel; Marthinussen, Anders (Nofima rapportserie, Research report, 2019)
      Denne rapporten oppsummerer tre års analyser av kostnadsutviklingen i norsk lakseoppdrett, samt analyser av drivkreftene bak kostnadsutviklingen. Tidligere rapporter har hatt fokus på kostnadsutvikling i konkurrentland, ...
    • Kråkebollenettverket - arena for kunnskaps- og erfaringsutveksling 

      Toften, Hilde (Nofima rapportserie, Research report, 2001)
      Bakgrunnen for prosjektet var den store interessen for oppdrett av Drøbak-kråkebollen (Strongylocentrotus droebachiensis) i Norge. Potensialet for lønnsom virksomhet basert på oppdrett av kråkeboller er betydelig, men i ...
    • Krisetider for saltfisk? 

      Bendiksen, Bjørn Inge; Nøstvold, Bjørg Helen; Egeness, Finn-Arne (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Norske produsenter av saltet torsk ble vinteren 2009 rammet av et kraftig prisfall på torsk og avsetningsproblemer i enkelte markeder. Spesielt tregt gikk salget av saltfisk av torsk til Portugal. Island ble spesielt hardt ...
    • Kunnskap- og metodeutvikling for å styrke laksens robusthet og helse 

      Jørgensen, Sven Martin; Sørensen, Mette; Torgersen, Jacob; Todorcevic, Marijana; Østbye, Tone-Kari K; Aas-Hansen, Øyvind; Johansen, Lill-Heidi; Timmerhaus, Gerrit; Bao, Marta; Alarcon, Marta; Mørkøre, Turid; Krasnov, Aleksei; Ruyter, Bente; Takle, Harald Rune (Nofima rapportserie, Research report, 2012)
    • Kunnskaps- og erfaringsgrunnlag for torskeoppdrett 

      Henriksen, Edgar; Heide, Morten; Hansen, Øyvind J; Mortensen, Atle (Nofima rapportserie;, Research report, 2018)
      På oppdrag fra NFD har Nofima sammenfattet relevant kunnskaps- og erfaringsgrunnlag for torskeoppdrett for å kunne gi anbefalinger for fremtidig utvikling. Studier av torskens reproduksjonsbiologi, fra 1970-tallet, gjorde ...
    • Kunnskapsgrunnlag – Slam fra lakseoppdrett 

      Aas, Turid Synnøve (Nofima rapportserie, Research report, 2021)
      Slam fra lakseoppdrett består av fôrrester og gjødsel (faeces) som fanges opp med filtersystem og eventuelt tørkes før det transporteres bort. Gjødsel går lett i oppløsning og er vanskelig å samle opp, og slam inneholder ...
    • Kunnskapskartlegging-produksjon av stor laksesmolt 

      Ytrestøyl, Trine; Jenssen, Iris; Wetterwald, Vibeke Emilsen; Striberny, Anja; Alvestad, René; Dam, Rùni; Mortensen, Heidi S.; Johansen, Ellie; Espmark, Åsa Maria Olofsdotter; Johansen, Lill-Heidi; Kolarevic, Jelena; Larsen, Jørund S; Sandberg, Merete Gisvold; Nilsen, Tom Ole (Nofima rapportserie, Research report, 2023)
    • Kunnskapsstatus på salt til salt- og klippfiskproduksjon. Faglig sluttrapport 

      Lorentzen, Grete Elisabeth (Nofima rapportserie, Research report, 2019)
      Formålet med dette prosjektet er å vise kunnskapsstatus på salt som brukes til salting av fisk gjennom en utredning og et faktaark. Delmål har vært å 1) lage en oversikt over krav og regelverk til salt i de viktigste ...
    • Kunnskapsstatus; fôr til villfanget, levendelagret torsk 

      Sæther, Bjørn-Steinar; Bogevik, André Sture (Nofima rapportserie, Research report, 2017)
      Villfanget levendelagret torsk skal tilbys mat etter maksimalt 4 uker. Den kan så lagres videre inntil 12 uker etter fangst. Lagring ut over 12 uker krever særlig tillatelse, men gitt konsesjon kan fisken benyttes i ...
    • Kvalitet og holdbarhet fersk torsk: Restblod i muskelen som følge av dårlig utblødning og fjerning (børsting) av nakkeblod 

      Akse, Leif; Olsen, Stein Harris; Tobiassen, Torbjørn; Dahl, Reidun Wenche (Research report, 2014)
      Sammendrag/anbefalinger: Oppdrettstorsk ble slaktet og renset på tre ulike måter: En gruppe ble bløgget/utblødd, sløyd, hodekappet og børstet i nakkene før pakking. En gruppe ble bløgget/utblødd, sløyd og hodekappet før ...
    • Kvalitet på filetprodukter av kvalitetsmerket skrei 

      Lorentzen, Grete Elisabeth; Heide, Morten; Tobiassen, Torbjørn; Ageeva, Tatiana Nikolaevna (Research report, 2016)
      Målet med dette prosjektet er å fremskaffe vitenskapelig dokumentasjon på holdbarhet på skreifileter lagret kjølt. Prosjektet har bestått av to deler; i den første delen ble temperatur i skrei målt fra landing av fangst ...
    • Kvalitet på levendelevert torsk som dør i merd – Hvordan ulik oppholdstid i sjøvann etter død påvirker kvaliteten 

      Esaiassen, Margrethe; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Martinsen, Gustav; Nilsen, Heidi; Tobiassen, Torbjørn Inge; Joensen, Sjúrður (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
      I dette arbeidet er det vist at holdbarheten til både hel fisk og filet ble forkortet med to dager dersom fisken lå 24 i stedet for 10 timer i sjøvann etter død, selv ved de lave sjøvannstemperaturene som ble brukt i dette ...
    • Kvalitet på regnbueørret oppdrettet i sjø – holdbarhet (QIM), filetfarge og muskeltekstur 

      Olsen, Stein Harris; Siikavuopio, Sten Ivar; Tobiassen, Torbjørn; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Heia, Karsten (Nofima rapportserie, Research report, 2021)
      For å produsere regnbueørret til kaviarproduksjon, er produksjonstiden i sjøen i dag på cirka 1,5 til 2 år. Lang produksjons-tid innebærer større risiko for tap, med tanke på luseproblematikk og sykdom. Det er derfor ...
    • Kvalitet på torsk i 2014 og 2015 - Råstoffregistrering og oppfatning i markedet 

      Joensen, Sjurdur; Tobiassen, Torbjørn; Nilsen, Heidi; Nøstvold, Bjørg Helen; Bendiksen, Bjørn Inge (Research report, 2016)
      Nofima har gjennom mange år arbeidet med problemstilling knyttet til råstoffkvalitet og konsekvens av redusert kvalitet. Det er vist hvordan råstoffets beskaffenhet får betydning for videre prosess og produkt, og også ...
    • Kvalitetsanalyser av sild. Vakuumpakking av rund sild og sildefilet tilsatt lake før fryselagring 

      Bjørkevoll, Ingebrigt; Richardsen, Roger Norvald; Dahl, Reidun Wenche; Carlehög, Mats (Nofima rapportserie, Research report, 2002)
      Rund sild og filet av sild fryselagret ved – 30 C i 12 måneder i ulike emballasjeløsninger ble analysert for vektendring, harskning, farge og mikrobiologisk kvalitet. Sild ble pakket i tradisjonell pakning og vakuumpakning ...