Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorNygaard, Halvor
dc.contributor.authorVander Roost, Jan Pieter
dc.date.accessioned2021-06-29T06:55:41Z
dc.date.available2021-06-29T06:55:41Z
dc.date.created2021-06-25T14:26:49Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-82-8296-666-5
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2761784
dc.description.abstractRapporten gir en grunnleggende innføring i mikroorganismenes systematiske inndeling, reproduksjon og forhold til miljøfaktorer som temperatur, fuktighet og næringstilgang. De mest aktuelle patogene bakterier som kan forekomme i fiskemel er beskrevet med data om toleranser og krav. Den naturlige flora av mikroorganismer i fiskeråstoff er varmesensitiv og blir inaktivert i koker. Floraen i fiskemel har en annen sammensetning og stammer fra smittekilder i produksjonslinjen etter koker. Smittekildene er belegg med produktkontakt i maskiner og transportører. Smittemåte og aktuelle forebyggende tiltak er beskrevet. Rapporten oppsummerer mikrobiologiske krav til fiskemel, herunder regelbundne krav som er basis for godkjenning av ferdigvarepartier, retningslinjer og kundekrav. Rapporten beskriver prøvetaking og analyseprinsipper som benyttes ifm. mikrobiologiske undersøkelser. Virksomhetenes forskriftsmessige plikter ifm. mikrobiologi og produktsikkerhet er oppsummert og det er beskrevet metoder for dekontaminering av varer som ikke kan omsettes pga. hygienesvikt.
dc.description.abstractThe report provides a basic introduction to microbiology and production hygiene in fish meal factories, with emphasis on contamination routes and preventive measures. The intrinsic microbial flora of raw fish is heat sensitive and readily inactivated by thermal treatment in the cooker. The flora associated with finished fishmeal is markedly different and originates from contaminated product deposits or surfaces in the process machinery after the cooker. The report summarizes basic legal requirements related to hygiene and product safety in food and feed processing facilities. The report also describes methods used in microbiological examinations, and microbiological standards and guidelines applicable to fishmeal. Methods for large-scale decontamination of products and process machinery are briefly described.
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.titleMikrobiologi og produksjonshygiene i fiskemelindustrien
dc.title.alternativeMicrobiology and production hygiene in the fish meal industry
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber42
dc.source.issue2/2021
dc.identifier.cristin1918555
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901619
dc.relation.projectNofima AS: 13045
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel