Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorRuyter, Bente
dc.contributor.authorSissener, Nini
dc.contributor.authorLutfi Royo, Esmail
dc.contributor.authorHundal, Bjørg Kristine
dc.contributor.authorBerge, Gerd Marit
dc.contributor.authorGlencross, Brett
dc.contributor.authorHuyben, David
dc.contributor.authorGjøen, Tor
dc.contributor.authorAndresen, Adriana Magalhaes Santos
dc.contributor.authorBæverfjord, Grete
dc.contributor.authorHøglund, Erik
dc.contributor.authorPowell, Mark Darryn
dc.contributor.authorBou, Marta
dc.contributor.authorSelvam, Chandrasekar
dc.contributor.authorØstbye, Tone-Kari K
dc.contributor.authorLiland, Nina Sylvia
dc.contributor.authorRosenlund, Grethe
dc.contributor.authorSigholt, Trygve
dc.contributor.authorStubhaug, Ingunn
dc.contributor.authorEvensen, Øystein
dc.contributor.authorKrasnov, Aleksei
dc.contributor.authorMørkøre, Turid
dc.date.accessioned2021-05-27T07:24:33Z
dc.date.available2021-05-27T07:24:33Z
dc.date.created2021-05-26T10:21:09Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-82-8296-681-8
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2756520
dc.description.abstractHovedmålet med prosjektet har vært å skaffe til veie ny kunnskap om hvilke nivåer av fett og fettsyrer som kreves for å sikre produksjonen av en robust atlantisk laks i ulike livsfaser og under ulike produksjonsforhold. Resultater fra prosjektet viste at fôring med en planteoljerik diett i ferskvannsfasen bedret tilveksten til laksen, mens økende nivåer av EPA og DHA i fôret bedret tilveksten i sjøvannsfasen. Laks som var tilvent høyt nivå av planteoljer i fôret i ferskvannsfasen med god tilvekst, hadde ingen fordeler etter overføringen til sjøvann sammenlignet med en laks fôret høyere nivåer av marine oljer. Immunresponsen etter vaksinering var lite påvirket av fettsyresammensetningen av dietten til laksen. Behovet for EPA og DHA, basert på vekstrespons under ideelle miljøforhold i tidlig sjøvannsfase, ble definert til 5 % - 7 % av totale fettsyrer i dietten, men i senere faser i merder i sjø under utfordrende miljøforhold kan dataene tyde på økt behov for disse fettsyrene for å opprettholde god helse og muskelkvalitet, da økende nivåer av EPA og DHA i fôret fra 10 g/kg til 35 g/kg (4-10 % av totale fettsyrer) bedret vekst, velferds- og helseindikatorer, muskelkvalitet og mineralstatus til laksen. Økt energinivå (fettnivå) i fôret bedret veksten til laksen i tidlig sjøvannsfase, mens i seinere fase i merder i sjø førte lavere fettnivå (økt proteinnivå) til bedret tilvekst. Økt energiinnhold i dietten økte ytelsen til laksen under hypoksistress, men resulterte i mindre sunt tarmmikrobiom og hjertehelse og lavere mineral og sinknivå i helkropp. Genetisk seleksjon for høy kapasitet til syntese av EPA og DHA førte til redusert fettnivå og økte nivåer av EPA og DHA i lever til laks fôret en diett rik på planteolje (bedret leverhelse). Forhøyet n-6 / n-3 ratio i fôret gav økt leverfett og etter hypoksistress førte økt ratio til redusert kortisolrespons i plasma og økte nivåer av eikosanoidene PGE2 og PGD2 i leveren, men påvirket ikke sykdomsforløpet og uttrykk av gener relatert til immunrespons under AGD gjelleinfeksjon.
dc.description.abstractImportant research questions in this project have been to study whether n-3 fatty acids, n- 6 fatty acids and/or n-6/n-3 ratio and fat level affects growth, nutrient utilisation, robustness and health, flesh quality of Atlantic salmon in different life phases and under different production conditions.
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.titleOptimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser
dc.title.alternativeOptimising dietary fatty acids and lipids of Atlantic salmon to secure their health and welfare through varying environmental conditions and life stages [OptiHealth]
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber73
dc.source.issue17/2021
dc.identifier.cristin1911871
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901282
dc.relation.projectNofima AS: 11887
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel