Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHaugen, John-Erik
dc.contributor.authorOterhals, Åge
dc.date.accessioned2020-05-29T10:01:56Z
dc.date.available2020-05-29T10:01:56Z
dc.date.created2020-05-28T14:41:10Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.isbn978-82-8296-622-1
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2655995
dc.description.abstractDet er gjennomført pilotskala raffineringsforsøk på råolje fra makrell restråstoff basert på betingelser utviklet i labskala som omfatter bleking og deodorisering. Bleking av makrell råoljen ga en olje med fargetall 1,0, peroksidtall på 0,4 og anisidintall på 4,6. Deodorisering av den blekete råoljen ga en ytterligere reduksjon i farge, og et peroksidtall på 0,0 og anisidintall på 2,6. Analyse av flyktige komponenter av bleket og deodorisert råolje viste en 98 % reduksjon av de flyktige komponentene i råoljen, som var dominert av sekundære lipidoksidasjonsprodukter, og hadde en positiv korrelasjon med reduksjon i anisidintall (r=0,98, p<0,001). Det er blitt utført sensorisk profilering av den raffinerte makrelloljen i sammenligning med en fersk makrellolje tilsatt antioksidanter i form av rosmarinekstrakt, en kommersiell fersk raffinert tran (CLO) og en kommersiell raffinert vegetabilsk soyaolje. 13 lukt- og 11 smaksegenskaper ble bedømt av et trenet sensorisk panel. Oljene i forsøket ble generelt beskrevet med lave sensoriske intensiteter i egenskapene som ble undersøkt, med noen unntak: total luktintensitet, metallukt, bitter, nøtte og pungent smak. Den ferske makrelloljen var svært nøytral på lukt og smak, der 15 av egenskapene var mere nøytrale (lavere intensitet) i lukt og smak enn tranen (CLO), og 13 av egenskapene var mere nøytrale enn soyaoljen, men var karakterisert av noe mere fiske lukt og smak. Estimert utbytte ved fullraffinering av makrellolje er kun 37%. Det klart største tapet skjer ved vinterisering av oljen (40% utbytte) og det anbefales videre optimalisering av dette raffineringstrinnet for å øke utbyttet.
dc.description.abstractPilot scale refining experiments have been carried out on crude oil from mackerel residue based on conditions developed in lab scale which include bleaching and deodorization. Bleaching of the mackerel crude oil gave an oil of color 1.0 (Gardner), peroxide number of 0.4 and anisidine number of 4.6. Deodorization of the bleached crude oil resulted in a further reduction in color, a peroxide number of 0.0 and anisidine number of 2.6. Analysis of volatile components of bleached and deodorized crude oil showed a 98% reduction of the volatile components of the crude oil, which was dominated by secondary lipid oxidation products, and had a positive granular zone with anisidine reduction (r = 0.98, p <0.001). Sensory profiling of the refined mackerel oil was carried out in comparison with a fresh mackerel oil added to antioxidants in the form of rosemary extract, a commercial freshly refined cod liver oil and a commercial refined soybean oil. The oils in the experiment were generally described with low sensory intensities in the properties investigated. The freshly refined mackerel oil was very neutral in smell and taste, with 15 of the properties being more neutral (lower intensity) in smell and taste than the cod liver oil and 13 of the properties being more neutral than the soybean oil, but was characterized by slightly higher odor and taste of fatty fish. Estimated yield of a fully refined oil, including winterization, was only 37%. The highest loss is due to winterization of the oil and it is further recommended to optimize this refining step to increase the yield.
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/EQw7Wq4fWDJJm_wVR5YFIS8BnJr65aQfb2xC3tc2u9fTQQ
dc.titlePilotskala raffinering av makrellolje fra restråstoff
dc.title.alternativePilot scale refining of mackerel oil from byproducts
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber20
dc.source.issue5/2020
dc.identifier.cristin1813069
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901370
dc.relation.projectNofima AS: 12191
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel