Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAkse, Leif
dc.contributor.authorNordtvedt, Tom Ståle
dc.contributor.authorJoensen, Sjurdur
dc.date.accessioned2018-12-10T10:32:33Z
dc.date.available2018-12-10T10:32:33Z
dc.date.created2015-03-18T15:40:19Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.isbn978-82-7251-629-0
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2576871
dc.description.abstractSpaltet og løs filet er det som i størst grad begrenser anvendelsen kjølt råstoff til ferske filetprodukter og det er fysisk belastning under filetering og skinning som ødelegger filetene. Hypotesen i forsøket var at riktig superkjøling av råstoffet før filetering vil gi mindre filtspalting under skjæring og skinning og samtidig bidra til å vedlikeholde lav temperatur i produktene frem til pakking. Sløyd, hodekappet hyse ble kjølt i slurry med temperaturer fra ca ÷1,7 til ca ÷3,0˚C, kjøletider fra 20 minutter til ca 3 timer. Etter skinning var fileter av råstoff som ble superkjølt før filetering betydelig mindre spaltet enn fileter av råstoff som ikke var superkjølt. Effekten var mest fremtredende på det eldste og svakeste råstoffet. Etter kjøling i den kaldeste slurryen var fisken imidlertid så stiv at det førte til maskinproblemer under filetering og skinning. I normal drift tar det 10-20 minutter fra fisken blir ørebeinskuttet til den er i emballasjen. Temperaturen som filetene blir utsatt for kan i snitt settes til 15 °C. En oppholdstid på 40 minutter i slurry ved ÷2,5 °C antas å gi filetene en utjevningstemperatur på -1 til -1,5 °C, Entalpidata for hyse tilsier at det gir en ”kuldebuffer” på mellom 80 og 100 kJ/kg. For en filet på 1 kg har man i løpet av 10 minutter ved 15 °C en varmepåvirkning på ca 10 kJ. Det betyr at man fortsatt har betydelig kuldebuffer igjen i fileten når den pakkes.
dc.description.abstractSuperkjøling av råstoff (hyse) før filetering og skinning Effekt på filetspalting, -utbytte og temperatur
dc.description.abstractRapport/Report 23/2007 English summary
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS (tidligere Fiskeriforskning)
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=y5MBejAHV6cfgOlyg%2ffN4nb%2frR3kSIrvU3rBi4NsEUc%3d&docid=05bdf27e3f8b64e4aa7e8c002fd8b9401
dc.titleSuperkjøling av råstoff (hyse) før filetering og skinning Effekt på filetspalting, -utbytte og temperatur
dc.title.alternativeSuperkjøling av råstoff (hyse) før filetering og skinning Effekt på filetspalting, -utbytte og temperatur
dc.title.alternativeRapport/Report 23/2007 English summary
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber26
dc.source.issue23/2007
dc.identifier.cristin1232843
dc.relation.projectNofima AS: 20325
cristin.unitcode7543,2,5,0
cristin.unitnameSjømatindustri
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel