dc.contributor.author | Strand, Hans Kristian | |
dc.date.accessioned | 2018-11-26T11:27:57Z | |
dc.date.available | 2018-11-26T11:27:57Z | |
dc.date.created | 2015-01-02T14:25:52Z | |
dc.date.issued | 2002 | |
dc.identifier.isbn | 82-7251-506-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2574819 | |
dc.description.abstract | Produksjon av torskeyngel foregår etter to ulike metoder, der den ene betegnes som intensiv, og den andre betegnes som semi-intensiv. I begge systemene representerer overgangen fra levende byttedyr til formulert fôr en betydelig utfordring som ofte medfører utbrudd av kannibalisme og sykdom. Samtidig er tidlig overgang til formulert fôr sterk ønskelig i begge systemer. I det intensive systemet for å bygge opp kvaliteten på fiskeyngelen, og i det semi-intensive for å hindre kannibalisme når tilgangen på naturlig zooplankton ikke lenger er tilstrekkelig til å understøtte en stor og hurtigvoksende biomasse. Hos Lofilab ble det forsøkt å tørrfôrtilvenne torskeyngel på rundt 0,1 gram, som ble hentet ut av posene og overført til kar. Denne strategien var lite vellykket, med inntil 50 % dødelighet på yngelen mindre enn 24 timer etter opptak. En alternativ strategi med tørrfôrtilvenning direkte i posene sommeren 2001 måtte kanselleres på grunn av sammenbrudd i bestanden av naturlig zooplankton, men sommeren 2002 gjennomførte Lofilab i egen regi denne strategien med stor suksess. I det intensive systemet demonstreres det at torsk kan produseres direkte til tørrfôrtilvendt yngel uten å gå veien om Artemia. Tørrfôr i intensive systemer er imidlertid et tveegget sverd, der forurensning i karene og påfølgende høy dødelighet utgjør et vesentlig problem. Det ble forsøkt ulike tilpasninger av det formulerte fôret som hadde til hensikt å gjøre det bedre tilpasset fiskelarvens tarm i tidlig fase. Tilpasningene bestod i tilsetting av enzym for å hjelpe fiskelarven med fordøyelsen av det formulerte fôret, samt inkapsulering av ferdigfordøyd fôr og tilsetting av dette i standardfôret. Disse tilpasningene ga ikke den ønskede effekten. Det gjenstår således ennå å løse ernæringsmessige utfordringer som gjør formulert fôr bedre tilpasset fiskelarvens behov i tidlig fase. | |
dc.description.abstract | Utvikling av strategi for tidlig overgang til tørrfôr hos torsk i kommersielle anlegg med ulike produksjonsstrategier | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=UNxuM4T0ORq1UP%2fPiFD%2b%2bKSbiMvV3%2fyW7DsgA8Ai9A4%3d&docid=0d26920cffba247a3b7e390f56d339131 | |
dc.title | Utvikling av strategi for tidlig overgang til tørrfôr hos torsk i kommersielle anlegg med ulike produksjonsstrategier | |
dc.title.alternative | Utvikling av strategi for tidlig overgang til tørrfôr hos torsk i kommersielle anlegg med ulike produksjonsstrategier | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 13 | |
dc.source.issue | 23/2002 | |
dc.identifier.cristin | 1189759 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 6315 | |
cristin.unitcode | 7543,0,0,0 | |
cristin.unitname | NOFIMA | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |