Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorOlsen, Jan-Vidar
dc.contributor.authorBjørkevoll, Ingebrigt
dc.contributor.authorAkse, Leif
dc.contributor.authorSkjerdal, Taran
dc.date.accessioned2018-11-22T10:08:36Z
dc.date.available2018-11-22T10:08:36Z
dc.date.created2014-12-05T10:53:43Z
dc.date.issued2001
dc.identifier.isbn82-7251-482-6
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2574322
dc.description.abstractMålet med utprøving av nye metoder og teknologiske løsninger for utvanning av salt- og klippfisk har vært å forbedre vektutbytte, oppnå jevnere saltinnhold, redusere utvanningstiden samtidig som den sensorisk kvaliteten blir bevart. Utvanning av klippfisk ved bruk av trommel har tidligere vist at utvanningstiden kan reduseres sammenlignet med tradisjonell utvanning (Olsen 2000 a). I våre forsøk gav 2 timers vakuumtromling av saltfiskbiter et saltinnhold på ca 2% (vannbytte etter 1 time). I de vakuumtromlede bitene ble det registrert et ujevnt saltinnhold mellom bitene. I forsøk på å oppnå mer jevnt saltinnhold i muskelen ble utvanningen med vakuumtrommel etterfulgt av et justeringstrinn i 2% saltlake. Etter justering ble saltinnholdet i muskelen for høyt (5-6%). I videre forsøk ble saltfisk fileter injisert med vann før utvanning av biter i vakuumtrommel i 2 timer etterfulgt av justering i ytterligere 2 timer. Etter utvanning (total utvanningstid 4 timer) ble saltinnholdet i bitene målt til ca 2%. Saltinnholdet i prøvebitene ble sensorisk vurdert som homogent i muskelen. Tilsvarende forsøk med hel filet viste forskjell i saltinnhold mellom tynne (3%) og tykke (6%) deler av fileter. Det var derimot liten forskjell i saltinnhold mellom stor og liten filet. Sensorisk ble noen biter vurdert som uakseptabel fordi tromlingen påførte bitene til dels stor mekanisk skade. Skadene var størst der muskelen var spaltet før utvanning. Forsøkene har vist at en gjennom utvanning med stikkinjisering (2 omganger) kombinert med vakuumtromling etterfulgt av et justeringstrinn oppnår et saltinnhold på ca 2% etter 4 timers utvanning. Tradisjonell utvanning tar 24-48 timer.
dc.description.abstractRapport/Report 16/2001 English summary
dc.description.abstractNye utvanningsmetoder for saltfisk
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS (tidligere Fiskeriforskning)
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=eqhYjZHZrB62IyvzUgpryEyFhfiVqZL%2bXrzCf2RINxM%3d&docid=0ab97d55fa6e0460fa0c9c198e6ab165e
dc.titleNye utvanningsmetoder for saltfisk
dc.title.alternativeRapport/Report 16/2001 English summary
dc.title.alternativeNye utvanningsmetoder for saltfisk
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber35
dc.source.issue16/2001
dc.identifier.cristin1181251
dc.relation.projectNofima AS: 8491
dc.relation.projectEU/CT984179
cristin.unitcode7543,2,5,0
cristin.unitnameSjømatindustri
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel