dc.contributor.author | Birkeland, Sveinung | |
dc.contributor.author | Akse, Leif | |
dc.contributor.author | Lerfall, Jørgen | |
dc.date.accessioned | 2018-08-28T12:08:25Z | |
dc.date.available | 2018-08-28T12:08:25Z | |
dc.date.created | 2014-11-10T14:02:47Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7251-753-2 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2559645 | |
dc.description.abstract | Denne rapporten beskriver effektene av ulike produksjonsprotokoller (injeksjonssalting vs. tørrsalting) på retensjon av astaxanthin og fargeegenskaper i fileter med ulik rigor status (pre-rigor vs. post-rigor) ved starten av prosesseringen. De ulike prosesstrinnene (salting, røyking, lagring) bidrar signifikant til en redusert retensjon av astaxanthin, der pre- og post-rigor tørrsaltede fileter gjennomsnittlig har en retensjon av astaxanthin etter salting, røyking og lagring på henholdsvis 89 %, 82 % og 73 %. Det vil si at det totale tapet av astaxanthin gjennom produksjonen for disse produksjonsprotokollene er på 27 %. Gjennomsnittlig retensjon for pre- og post-rigor injeksjonssaltede fileter etter de ulike trinnene er på henholdsvis 90 % (etter salting), 82 % (etter røyking) og 77 % (etter lagring). Retensjonen av astaxanthin er også vist å variere i ulike lag innen hver filet og variasjonen er ulik ved bruk av de ulike produksjonsprotokollene. Filetenes fargeegenskaper påvirkes signifikant av rigor status ved start prosessering, saltemetode og de ulike prosesstrinnene i produksjonsprotokollene, der reduksjonen i rødhet (a*) gjennom produksjonen frem til sluttproduktet øker med protokollene som følger; pre-rigor injeksjonssalting < post-rigor injeksjonssalting < post-rigor tørrsalting < pre-rigor tørrsalting. | |
dc.description.abstract | Effekt av rigor status og saltemetode på fargeegenskaper og retensjon av astaxanthin under produksjon og lagring av kaldrøykte laksefileter | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=CW79wMlbE9SeAw2h08KXlwQCCxwpFrm5zEUoqLuvdls%3d&docid=021f314211c3849a89e4e70c349f12eec | |
dc.title | Effekt av rigor status og saltemetode på fargeegenskaper og retensjon av astaxanthin under produksjon og lagring av kaldrøykte laksefileter | |
dc.title.alternative | Effekt av rigor status og saltemetode på fargeegenskaper og retensjon av astaxanthin under produksjon og lagring av kaldrøykte laksefileter | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 19 | |
dc.source.issue | 8/2010 | |
dc.identifier.cristin | 1171599 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 20637 | |
cristin.unitcode | 7543,2,4,0 | |
cristin.unitcode | 7543,2,5,0 | |
cristin.unitname | Prosessteknologi | |
cristin.unitname | Sjømatindustri | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |