Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorArnesen, Jan-Arne
dc.contributor.authorVang, Birthe
dc.contributor.authorAlbrektsen, Sissel
dc.contributor.authorWhitaker, Ragnhild
dc.date.accessioned2018-02-01T14:18:18Z
dc.date.available2018-02-01T14:18:18Z
dc.date.created2018-01-19T13:48:11Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.isbn978-82-8296-523-1
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2481282
dc.description.abstractTorskehoder og torskerygger fra hvitfisk filetering på Myre havbruk ble hydrolysert og vannfasen ble tørket og analysert. Prosjektet ble gjort for å vurdere bruk av prosessert restråstoff til humant konsum. Torskerygger ble behandlet i en et-stegs prosess der fokus ble lagt på å produsere et proteinpulver med nøytral smak. For å øke kollagen utbyttet i proteinpulver fra torskehoder ble flere ulike enzymatiske to-stegs strategier vurdert i henhold til kollageninnhold og smak/tekstur. Ryggene resulterte i et velsmakende produkt i en kostnadseffektiv prosess, som oppfattes å møte markedsønsker i ulike markeder. Hodene ble hydrolysert med to ulike enzym der et av dem økte kollagenutbyttet med opptil 50 %. En markeds og kostnadsvurdering bør gjøres før man bestemmer hva slags enzymstrategi som skal benyttes. Utbytte og kvalitetsforskjeller på fersk og frosset materiale ble også vurdert. Videre utvikling og etablering av prosess i større skala anbefales, men resultater indikerer at det er gode muligheter for utnyttelse av torskehoder og rygger til humant konsum. Etter at proteindelen er tatt ut fra ryggene, kan man videre øke verdi ved å hente ut verdier fra de resterende beinfragmentene etter hydrolyse. Nofima har oppsummert resultat fra flere prosjekter der det er utviklet prosesser for frigjøring av mineraler og andre næringsstoffer i fiskebein. Den teknologiske prosessen som er utviklet kan enkelt tilpasses ulike typer beinråstoff, Prosessen som er utviklet frigjør over 85 % av fosfor i beinråstoff, og det er dokumentert høy verdi av mineralrike ingrediensene både som en alternativ fosforkilde i fôr til laks, og som et fôrtilskudd som gir økt vekst og pigmentering.
dc.description.abstractHigh value products from whitefish heads and backs
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/EZZDWeLk_4NLkZ8WA90P5CIBeza8QGiDwymrC5Vwsie7iw
dc.titleHøyverdiskaping fra hvitfisk restråstoff
dc.title.alternativeHigh value products from whitefish heads and backs
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber20
dc.source.issue25/2017
dc.identifier.cristin1547556
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 901348
dc.relation.projectNofima AS: 11998
cristin.unitcode7543,2,6,0
cristin.unitcode7543,1,3,0
cristin.unitnameMarin bioteknologi
cristin.unitnameErnæring og fôrteknologi
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel