Browsing Nofima by Title
Now showing items 1501-1520 of 2059
-
Raman, near-infrared and fluorescence spectroscopy for determination of collagen content in ground meat and poultry by-products.
(Journal article, 2021)Raman, near-infrared and fluorescence spectroscopy were evaluated for determination of collagen content in ground meat. Two sample sets were used (i.e. ground beef and ground poultry by-products), and collagen concentrations ... -
Rammebetingelser for lønnsomhet i norsk fiskeforedling – Empiriske funn og kunnskapshull
(Nofima rapportserie, Research report, 2008)I denne rapporten har vi oppsummert litteratur om rammebetingelser for lønnsomhet i norsk fiskeforedling. Hensikten har vært å oppsummere funn og å kartlegge behov for nye undersøkelser. Vi finner vårt fortrinn ligger i ... -
Rapid and Nondestructive Determination of Aleurone Content in Pearling Fractions of Barley by Near-Infrared (NIR) and Fluorescence Spectroscopies
(Peer reviewed; Journal article, 2017)The aim of the present work was to develop and evaluate near-infrared (NIR) and fluorescence spectroscopies as rapid and potential online methods for determination of the amount of aleurone in pearling dust fractions of ... -
Rapid on-line detection and grading of wooden breast myopathy in chicken fillets by near-infrared spectroscopy
(Peer reviewed; Journal article, 2017) -
Raw material properties of organically produced salmon
(Nofima rapportserie, Research report, 2012)The fillet quality of organically and conventionally produced salmon were analyzed and evaluated in autumn 2011. Fillets from two weight classes (3-4 kg and 5-6 kg, round weight) were obtained from two independent fish ... -
Råstoffbehandling, kjøling og bearbeiding – en prosjektoversikt
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Rapporten oppsummerer resultater fra tidligere forsøk utført av tidligere Fiskeriforskning, nå Nofima. Den inngår som en del av prosjektet ”Temperaturstyring fra fangst til marked”, som er finansiert av FHF-fondet og ledet ... -
Råstoffkvalitet og salgsverdi – Estimert tap for torsk i 2013
(Research report, 2015)Hensikten med dette arbeidet var å beregne de økonomiske konsekvenser for industrien ved varierende kvalitet for råstoffet (kvalitetsklasser) av torsk på et aggregert nivå. Sammenhengen mellom de enkelte kvalitetsfeil på ... -
Råstoffkvalitet på torsk fra kystfartøy. Evaluering av effekten av kvalitetstilsynet i regi av Norges Råfisklag
(Nofima rapportserie, Research report, 2017)Nærings- og fiskeridepartementet kan pålegge fiskesalgslagene å ha tilsyn med kvaliteten. Fra 2015 har Norges Råfisklag drevet tilsyn med fiskekvalitetsforskriftens § 5, 6, 7 og 8 i Nord-Norge. Nærings- og fiskeridepartementet ... -
Råstoffkvalitet torsk. Gruppert i kvalitetsklasser basert på fangstskader
(Research report, 2013)Sjømatindustrien anser rødfarget muskel og filetspalting som de mest «kostbare» kvalitetsfeilene, fordi det begrenser valgmuligheten med hensyn til anvendelsen av råstoffet og fører til nedklassing av produktene. Det er ... -
Råvareflyt og institusjonelle virkemidler
(Nofima rapportserie, Research report, 2000)Denne rapporten er skrevet på oppdrag fra FNL. Prosjektet som denne rapporten er en del av har hatt følgende mål: ● Gi en oversikt over konsesjonsvilkår i den norske trålerflåten som har til hensikt å styre råstoff mot ... -
Real Time PCR for Salmonella-analyse i fiskemel og andre fôrvarer
(Research report, 2003)Polymerase Chain Reaction (PCR) er en av de viktigste teknikker innen moderne molekylærbiologi. Ved bruk av PCR i mikrobiologisk analyse, amplifiseres (mangfoldiggjøres) DNA-segmenter som er unike for den søkte organisme. ... -
Recent Advances in Molecular Mechanisms of Autophagosome-Lysosome Fusion and Impacts of Exogenous Factors
(Peer reviewed; Journal article, 2020)Autophagy is a highly conserved phenomenon of cell biology, and it is closely related to many major human diseases such as cancer, neurodegenerative diseases, and diabetes. Autophagy is a continuous biological process, ... -
Recent Advances in Sea-Urchin Aquaculture in Norway
(Journal article, 2010)Sea-urchin aquaculture (echiniculture) in Norway is being developed along two sep a rate paths with some overlap. Bodø University College (HBO) is pursuing a strategy of full domestication, with the explicit goal of bringing ... -
Recovery from exhaustive swimming and its effect on fillet quality in haddock (Melanogrammus aeglefinus)
(Journal article; Peer reviewed, 2018)Wild haddock (Melanogrammus aeglefinus) of commercial size (0.8–2.49 kg, 45–60 cm) were swum to exhaustion in a large swim tunnel and then allowed to recuperate for 0, 3 or 6 h, to investigate the effects of exhaustive ... -
Recyclable mono materials for packaging of fresh chicken fillets: New design for recycling in circular economy
(Peer reviewed; Journal article, 2020)The focus on sustainability and circular economy is leading to a need for development of new food packaging concepts, including recyclable materials that ideally consist of a single material in a monolayer system. This ... -
Reduction and inhibition of Listeria monocytogenes in cold-smoked salmon by Verdad N6, a buffered vinegar fermentate, and UV-C treatments
(Peer reviewed; Journal article, 2018) -
Reduction in flavor-intense components in fish protein hydrolysates by membrane filtration
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Enzymatic protein hydrolysates based on side stream materials from the fish-filleting industry are increasingly explored as food ingredients. However, intense sensory properties, and high salt contents, are often a limiting ... -
Reductions of Listeria monocytogenes on cold-smoked and raw salmon fillets by UV-C and pulsed UV light
(Peer reviewed; Journal article, 2018)Salmon is the food most frequently reported in the RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) database in conjunction with Listeria monocytogenes and consumption of cold-smoked salmon have led to severe outbreaks of ... -
Referansepriser i førstehåndsmarkedet for hvitfisk. Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2018)Dette prosjektet har hatt som mål å analysere tidsserier av priser og kvantum for førstehåndsomsetning og eksport av hvitfisk med tanke på bruk av data til referansepriser og prisindekser. Prosjektet har analysert priser ... -
Refusjon av CO2- og grunnavgift i fiskeflåten.Hvor stor betydning har ordningen – og for hvem?
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Utredningen kartlegger effektene av å fjerne fiskeflåtens mineraloljeavgiftsrefusjon – en ordning innført i 1988. Vi viser innledningsvis at statistikk over drivstofforbruk i fiskeflåten er unøyaktig og mangelfull, og at ...