Blar i NOFIMA vitenarkiv på forfatter "Schmidt, Gesine"
-
Anti-listerial properties of chemical constituents of Eruca sativa (rocket salad): From industrial observation to in vitro activity
Fagerlund, Annette; Wubshet, Sileshi Gizachew; Møretrø, Trond; Schmidt, Gesine; Borge, Grethe Iren Andersen; Langsrud, Solveig (Peer reviewed; Journal article, 2021)he frequency of foodborne outbreaks epidemiologically associated with Listeria monocytogenes in fresh produce has increased in recent years. Although L. monocytogenes may be transferred from the environment to vegetables ... -
Composition of Sugars, Organic Acids, Phenolic Compounds, and Volatile Organic Compounds in Lingonberries (Vaccinium vitis-idaea L.) at Five Ripening Stages
Amundsen, Mathias; Hykkerud, Anne Linn; Kelanne, Niina; Tuominen, Sanni; Schmidt, Gesine; Laaksonen, Oskar; Yang, Baoru; Martinussen, Inger; Jaakola, Laura; Aaby, Kjersti (Peer reviewed; Journal article, 2023)Wild lingonberries are a traditional source of food in the Nordic countries and an important contributor to economic activity of non-wood forest products in the region. Lingonberries are a rich source of bioactive compounds ... -
Data sharing in PredRet for accurate prediction of retention time: Application to plant food bioactive compounds
Low, Dorrain Yanwen; Koistinen, Ville Mikael; Hanhineva, Kati; Rodriguez-Mateos, Ana; Abrankó, László; da Silva, Andreia Bento; van Poucke, Christof; Almeida, Conceição; Andres-Lacueva, Cristina; Rai, Dilip K.; Capanoglu, Esra; Barberán, Francisco A. Tomás; Mattivi, Fulvio; Schmidt, Gesine; Gürdeniz, Gözde; Valentová, Kateřina; Bresciani, Letizia; Petrásková, Lucie; Dragsted, Lars Ove; Philo, Mark; Ulaszewska, Marynka; Mena, Pedro; González-Domínguez, Raúl; Kamiloglu, Senem; de Pascual-Teresa, Sonia; Durand, Stéphanie; Wiczkowski, Wieslaw; Bronze, Maria Rosario; Stanstrup, Jan; Manach, Claudine (Peer reviewed; Journal article, 2021)Prediction of retention times (RTs) is increasingly considered in untargeted metabolomics to complement MS/MS matching for annotation of unidentified peaks. We tested the performance of PredRet (http://predret.org/) to ... -
Health- and Sensory-Related Phytochemicals and Agronomic Characteristics of 26 Head Cabbage Cultivars
Schmidt, Gesine; Vågen, Ingunn Molund; Hagen, Sidsel Fiskaa; Guren, Gerd; Borge, Grethe Iren Andersen (Peer reviewed; Journal article, 2024)This study investigated the variation in health- and sensory-related phytochemicals and agronomic characteristics of 26 head cabbage cultivars grown in randomized block field trials under commercial cultivation conditions ... -
Åkerbønner og erter; en kilde til proteinkonsentrat gjennom grønn bærekraftig teknologi. Råvarer, kjemisk innhold og prosessering
Knutsen, Svein Halvor; Uhlen, Anne Kjersti; Schmidt, Gesine (Nofima rapportserie, Research report, 2024)Denne rapporten søker å belyse innholdsstoffer i erter og åkerbønner og en beskrivelse om hva som skjer når disse råvarene behandles og prosesseres mot proteinkonsentrater. I prosessene inngår avskalling, finmaling og ... -
Økt verdiskaping for norske kålvekster – delrapport 2. Effekt av produksjonsfaktorer på sensorisk- og helserelatert kvalitet i hodekål og blomkål
Borge, Grethe Iren Andersen; Schmidt, Gesine; Myhrer, Kristine S.; Varela, Paula; Hagen, Sidsel Fiskaa; Guren, Gerd; Vågen, Ingunn Molund (Nofima rapportserie, Research report, 2024)Nitrogen (N) og svovel (S) er viktige næringsstoffer for planter, som blir bl.a. brukt som byggesteiner i plantestoffer. Både total mengde av N og S og forhold mellom dem kan derfor påvirke kvaliteten av kålvekstene. ... -
Økt verdiskaping for norske kålvekster – kartlegging av sensorisk kvalitet og plantestoffer i hodekål, blomkål og bladkål (KålSmak). Delrapport 1
Borge, Grethe Iren Andersen; Schmidt, Gesine; Myhrer, Kristine S.; Varela, Paula; Hagen, Sidsel Fiskaa; Guren, Gerd; Vågen, Ingunn Molund (Nofima rapportserie, Research report, 2024)Grønnsaker har hatt en økende omsetning senere år, men kålvekster har ikke hatt samme økning. Prosjektets kompetanseløft skal bidra til økt verdiskaping av norske kålvekster gjennom å etablere og å formidle kunnskap om ...