Browsing NOFIMA vitenarkiv by Author "Olsen, Jan-Vidar"
Now showing items 1-10 of 10
-
Bløt hyse. Innledende studier
Joensen, Sjurdur; Bjørkevoll, Ingebrigt; Dahl, Reidun Wenche; Eilertsen, Guro; Skjerdal, Taran; Olsen, Jan-Vidar (Nofima rapportserie, Research report, 2002)Denne rapporten er finansiert gjennom Fiskeridepartementets satsing på ”Produktutvikling og Næringsmiddelteknologi for fiskeindustrien”. Hyse er et problematisk råstoff å håndtere ved at den lett blir bløt. Begrepet bløt ... -
Bløt hyse. Spalting av hysefilet etter skinning
Joensen, Sjurdur; Olsen, Jan-Vidar (Research report, 2003)Rapporten omfatter hovedsakelig registrering av spalting under filetering og skinning av hyse som er kjølelagret på is i 2 til 7 dager. Skinningen er foretatt som en sammenlignende test av Baader 51 og Trio FDS 105. ... -
Fra biprodukt til hovedprodukt. Eksempler på nye konsumprodukter fra biprodukter av laks og hvitfisk
Olsen, Jan-Vidar; Johnsen, Oddrun (Research report, 2003)Rapporten beskriver innledningsvis generelle utviklingstrekk i sjømatmarkedet. Hovedformålet er å vise eksempler på produktutvikling hvor anvendelse av biprodukter som filetavskjær og rygger har gitt nye produkter med ... -
Ny metode for raskere utvanning av saltfiskfilet. Utvanning ved bruk av stikkinjisering og vakuumtromling
Olsen, Jan-Vidar; Bjørkevoll, Ingebrigt; Akse, Leif (Research report, 2003)Formålet med prosjektet har vært å utprøve nye utvanningsmetoder for saltfisk filet med tanke på å effektivisere utvanningsprosessen samtidig som produktets sensoriske egenskaper blir bevart. Ved bruk av følgende ... -
Nye utvanningsmetoder for saltfisk
Olsen, Jan-Vidar; Bjørkevoll, Ingebrigt; Akse, Leif; Skjerdal, Taran (Nofima rapportserie, Research report, 2001)Målet med utprøving av nye metoder og teknologiske løsninger for utvanning av salt- og klippfisk har vært å forbedre vektutbytte, oppnå jevnere saltinnhold, redusere utvanningstiden samtidig som den sensorisk kvaliteten ... -
Prosessering av pre- og postrigor ørret. Effekter av produksjon av røkte produkter
Tobiassen, Torbjørn; Olsen, Jan-Vidar; Akse, Leif (Research report, 2003)En svært aktuell problemstilling for norsk havbruksnæring, som har stabil tilgang til råstoff, er å prosessere laks og regnbueørret (laksefisk) før fisken går i rigor (pre-rigor). Denne produksjonsstrategien baseres på ... -
Selkjøtt
Joensen, Sjurdur; Olsen, Jan-Vidar (Nofima rapportserie, Research report, 2000)Utgangspunktet for forsøkene er å ta vare på mest mulig av selkjøttet til konsum. Vi har valgt å se nærmere på grunnleggende egenskaper ved selkjøtt under modning og fryselagring. Biffkjøttet som ble benyttet er fra klappmyss ... -
Test av filetlinjen til Skaginn
Joensen, Sjurdur; Hardarson, Vidar; Olsen, Jan-Vidar (Nofima rapportserie, Research report, 2007)Som del av prosjektet ”Temperaturstyring fra fangst til marked”, oppdragsgiver FHL Filetforum, har SINTEF Energiforskning og Fiskeriforskning deltatt i vurderingen av en nytt konsept for produksjon av filet som er utviklet ... -
Utvanning av saltfisk og klippfisk. Optimalisering av utvanningsprosessen for saltfiskfilet
Bjørkevoll, Ingebrigt; Olsen, Jan-Vidar; Carlehög, Mats; Eilertsen, Guro (Research report, 2003)I dette arbeidet ble en ny metode for utvanning av saltfiskfilet optimalisert. Ferdig utvannet filet ble oppnådd på under 3 timer etter et injiseringstrinn og et tromletrinn. Samme kvalitet på utvannede produkter oppnås ... -
Økt verdiskaping fra biprodukter og bifangst
Olsen, Jan-Vidar; Tobiassen, Torbjørn (Research report, 2004)I år 2001 var det mulig å ta ut ca 110.000 tonn biprodukter fra den norske laksefiskproduksjonen. Biprodukter fra sjømat har tidligere blitt betraktet som avfall og dermed uegnet til produksjon av produkter med høyere ...