Browsing NOFIMA vitenarkiv by Author "Nilsen, Heidi"
Now showing items 1-20 of 31
-
Bygging av mellomlagringstank, rigging og praktiske tester (Optipro 3). Faglig sluttrapport
Olsen, Stein Harris; Tobiassen, Torbjørn; Evensen, Tor Hatten; Joensen, Sjurdur; Nilsen, Heidi (Nofima rapportserie, Research report, 2018)Majoriteten av trålerne slipper fortsatt fangster på 20–30 tonn direkte ned i mottaksbinger, på samme måte som for 60 år siden. I 2015 finansiert FHF et prosjekt (nr. 901094), som gikk ut på å designe framtidens tråler. ... -
CRISP Work Package 5 - Top quality trawl captured fish
Olsen, Stein Harris; Nilsen, Heidi; Larssen, Kjell; Svalheim, Ragnhild Aven; Midling, Kjell Øyvind (Others, 2016)The overall goal for CRISP (WP 5) is to contribute to, and develop, the competitive power of the trawling fleet by implement new technology and knowledge. The focus is on the processing, from when the fish is in the trawl ... -
Deteksjon av kveis i fiskemuskel. Evaluering av avbildene spektroskopi som metode
Heia, Karsten; Nilsen, Heidi (Nofima rapportserie, Research report, 2001)Kveis i fiskeprodukter er et estetisk problem. For å sikre trygg markedstilgang og å unngå reklamasjoner er det av stor betydning å kunne tilby kveisfrie produkter. For å finne og fjerne parasitter i hvitfisk har det derfor ... -
Differential response to air exposure in crowded and uncrowded Atlantic cod (Gadus morhua): Consequences for fillet quality.
Svalheim, Ragnhild Aven; Burgerhout, Erik; Heia, Karsten; Joensen, Sjúrður; Olsen, Stein Harris; Nilsen, Heidi; Tobiassen, Torbjørn (Journal article; Peer reviewed, 2019) -
Fangstskaderegistrering 2014–2020 - Vurdering av kvalitetstilsyn i regi av Norges Råfisklag
Joensen, Sjúrður; Bendiksen, Bjørn Inge; Martinsen, Gustav; Tobiassen, Torbjørn; Nilsen, Heidi (Nofima rapportserie, Research report, 2021)Fra 2015 har Norges Råfisklag gjennomført tilsyn med fiskekvalitetsforskriftens § 5, 6, 7 og 8 i Nord-Norge. Nofima har som et oppdrag fra Nærings- og Fiskeridepartementet gjennomført et følgeprosjekt som måler råstoffkvaliteten ... -
Fangstskadevurdering av snurrevadfisk
Esaiassen, Margrethe; Joensen, Sjúrður; Kristoffersen, Silje; Martinsen, Gustav; Tobiassen, Torbjørn Inge; Nilsen, Heidi (Nofima rapportserie, Research report, 2024)Tidlig på 2000-tallet ble det utviklet en metode, «Fangstskadeindeks», for systematisk og standardisert registrering av ytre skader som kan oppstå på torsk fisket med garn, line, snurrevad og jukse, skader som har betydning ... -
Fiske og råstoffhåndtering for god kvalitet - Nofimas forskningsaktivitet under Fiskeridirektoratets tilskudd til fiskeriforskning, for 2019
Nilsen, Heidi; Siikavuopio, Sten Ivar; Joensen, Sjúrður; Martinsen, Gustav; Tobiassen, Torbjørn; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Hustad, Anette (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Forskning på kvalitet på sjømat er et sentralt område for Nofima, og et viktig tema for ei framtidsrettet næring. Fiskeridirektoratets forskningsmidler legger til rette for næringsrettet forskning i et format hvor forskning ... -
Fraud in Animal Origin Food Products: Advances in Emerging Spectroscopic Detection Methods over the Past Five Years
Hassoun, Abdo; Måge, Ingrid; Schmidt, Walter F.; Temiz, Havva Tümay; Li, Li; Kim, Hae-Yeong; Nilsen, Heidi; Biancolillo, Alessandra; Aït-Kaddour, Abderrahmane; Sikorski, Marek; Sikorska, Ewa; Grassi, Silvia; Cozzolino, Daniel (Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Imaging Spectroscopy as a tool for detection of nematodes, blood, skin remnants and black lining in cod fillets
Heia, Karsten; Nilsen, Heidi; Sivertsen, Agnar Holten (Research report, 2003)Automation of the trimming operation is a problem with high priority in the fish processing industry. This is a natural follow up of the automatic pin bone removal project. This work has focused on developing Imaging ... -
Kvalitet på levendelevert torsk som dør i merd – Hvordan ulik oppholdstid i sjøvann etter død påvirker kvaliteten
Esaiassen, Margrethe; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Martinsen, Gustav; Nilsen, Heidi; Tobiassen, Torbjørn Inge; Joensen, Sjúrður (Nofima rapportserie, Research report, 2022)I dette arbeidet er det vist at holdbarheten til både hel fisk og filet ble forkortet med to dager dersom fisken lå 24 i stedet for 10 timer i sjøvann etter død, selv ved de lave sjøvannstemperaturene som ble brukt i dette ... -
Kvalitet på torsk i 2014 og 2015 - Råstoffregistrering og oppfatning i markedet
Joensen, Sjurdur; Tobiassen, Torbjørn; Nilsen, Heidi; Nøstvold, Bjørg Helen; Bendiksen, Bjørn Inge (Research report, 2016)Nofima har gjennom mange år arbeidet med problemstilling knyttet til råstoffkvalitet og konsekvens av redusert kvalitet. Det er vist hvordan råstoffets beskaffenhet får betydning for videre prosess og produkt, og også ... -
Kvalitetsfeil i ferskt råstoff, betydningen for tørrfiskkvaliteten
Joensen, Sjurdur; Sørensen, Nils Kristian; Bjørkevoll, Ingebrigt; Akse, Leif; Nilsen, Heidi; Tobiassen, Torbjørn (Research report, 2004)Hensikten med prosjektet var ved hjelp av en fangstskadeindeks å vurdere råstoffets kvalitetsfeil og avdekke hvilken betydning disse feilene hadde på tørrfiskkvaliteten, samt kvaliteten på bløytet fisk. En fangst (100 fisk) ... -
Lumpfish (Cyclopterus lumpus) used as cleaner fish: Characterization and suitability for human consumption
Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Lorentzen, Grete Elisabeth; Nilsen, Heidi; Lian, Kjersti (Journal article, 2021)Farmed lumpfish (Cyclopterus lumpus) is frequently used as cleaner fish in Norwegian salmon aquaculture. During the period in the net cage, the lumpfish feed on salmon lice. After a time, the fish stop eating the lice and ... -
Nondestructive monitoring of thermal changes in Atlantic cod (Gadus morhua) using fluorescence hyperspectral imaging
Hassoun, Abdo; Heia, Karsten; Lindberg, Stein-Kato; Nilsen, Heidi; Skjelvareid, Martin Hansen (Lecture, 2018) -
OC2017 A-021 - Pilotprosjekt; Filét i Norge
Westavik, Harry; Toldnes, Bendik; Indergård, Erlend; Nilsen, Heidi; Kristoffersen, silje; Ageeva, Tatiana Nikolaevna (Research report, 2017) -
On-line sortering av filet. Anvendelse av avbildende spektroskopi
Sivertsen, Agnar Holten; Heia, Karsten; Nilsen, Heidi (Nofima rapportserie, Research report, 2006)Avbildende spektroskopi er en relativ ny måleteknikk som har et stort potensial innenfor automatisk kvalitetskontroll av filet. Instrumenteringen er robust og er godt egnet for å operere i industrielle omgivelser. I dette ... -
Performance of Fluorescence and Diffuse Reflectance Hyperspectral Imaging for Characterization of Lutefisk: A Traditional Norwegian Fish Dish
Hassoun, Abdo; Heia, Karsten; Lindberg, Stein-Kato; Nilsen, Heidi (Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Råstoffkvalitet på torsk fra kystfartøy. Evaluering av effekten av kvalitetstilsynet i regi av Norges Råfisklag
Joensen, Sjurdur; Nøstvold, Bjørg Helen; Tobiassen, Torbjørn; Bendiksen, Bjørn Inge; Nilsen, Heidi (Nofima rapportserie, Research report, 2017)Nærings- og fiskeridepartementet kan pålegge fiskesalgslagene å ha tilsyn med kvaliteten. Fra 2015 har Norges Råfisklag drevet tilsyn med fiskekvalitetsforskriftens § 5, 6, 7 og 8 i Nord-Norge. Nærings- og fiskeridepartementet ... -
Sjømat og helse – marin næringsutvikling og kompetansebygging.Statusrapport 2009
Larsen, Rune; Nilsen, Heidi (Nofima rapportserie, Research report, 2010)Prosjektet består av tre hovedaktiviteter. I delprosjekt (a) er det gjennomført to dyreforsøk for å evaluere om proteinkomponenter fra torsk har en forebyggende effekt mhp. type 2 diabetes (T2D). Resultatene viste at ... -
Spectroscopic Techniques for Monitoring Thermal Treatments in Fish and Other Seafood: A Review of Recent Developments and Applications
Hassoun, Abdo; Heia, Karsten; Lindberg, Stein-Kato; Nilsen, Heidi (Peer reviewed; Journal article, 2020)