Browsing NOFIMA vitenarkiv by Author "Lea, Per"
Now showing items 1-11 of 11
-
Alternativ produksjon av matjessild. Del 2: NVG sild
Skåra, Torstein; Stormo, Svein Kristian; Carlehög, Mats; Lea, Per; Gildberg, Asbjørn; Jessen, Flemming; Nielsen, Henrik Hauch (Research report, 2014)Forsøk med lab-skala produksjon av lettsaltede matjestype-produkter fra Norsk Vårgytende (NVG) sild ble gjennomført i Lødingen og Senjahopen, i henholdsvis september og oktober juni 2013. I tillegg til å modne sild på ... -
Alternativ produksjon av matjessild. Prosessutvikling og oppskalering
Skåra, Torstein; Skåra, Ragnhild; Carlehög, Mats; Lea, Per; Gildberg, Asbjørn; Jessen, Flemming; Nielsen, Henrik Hauch (Research report, 2014)Rapporten beskriver forsøk med produksjon av jomfrusild (lettsaltet nordsjøsild) i industriell skala. Resultatene viser at prosessen er vel egnet til formålet; både flaps og skinnfrie fileter forble intakte gjennom prosessen, ... -
Effect of Transport Packaging and Repackaging into Modified Atmosphere on Shelf Life and Quality of Thawed Atlantic Cod Loins
Hansen, Anlaug Ådland; Rødbotten, Marit; Lea, Per; Rotabakk, Bjørn Tore; Birkeland, Sveinung; Pettersen, Marit Kvalvåg (Peer reviewed; Journal article, 2015) -
Effects of soil type and fertilization on yield, chemical parameters, sensory quality and consumer preference of swede (Brassica napus L. ssp. rapifera)
Thomsen, Mette; Riley, H.; Borge, Grethe Iren Andersen; Lea, Per; Rødbotten, Marit; Bengtsson, Gunnar (Journal article; Peer reviewed, 2017)Swede is known as a healthy vegetable with a high content of vitamin C. However, very few studies have worked with the aim to evaluate how varieties, soil type and fertilizer interact and affect quality in swede. In the ... -
Effects of soil type and fertilization on yield, chemical parameters, sensory quality and consumer preference of swede (Brassica napus L. ssp. rapifera)
Thomsen, Mette; Riley, H.; Borge, Grethe Iren Andersen; Lea, Per; Rødbotten, Marit; Bengtsson, Gunnar (Peer reviewed; Journal article, 2017)Swede is known as a healthy vegetable with a high content of vitamin C. However, very few studies have worked with the aim to evaluate how varieties, soil type and fertilizer interact and affect quality in swede. In the ... -
Evaluation of gastric processing and duodenal digestion of starch in six cereal meals on the associated glycaemic response using an adult fasted dynamic gastric model
Ballance, Simon; Sahlstrøm, Stefan; Lea, Per; Nagy, Nina Elisabeth; Andersen, Petter V.; Dessev, Tzvetelin; Hull, Sarah; Vardakou, Maria; Faulks, Richard (Peer reviewed; Journal article, 2013)Purpose: To identify the key parameters involved in cereal starch digestion and associated glycaemic response by the utilisation of a dynamic gastro-duodenal digestion model. Methods: Potential plasma glucose loading curves ... -
Holdbarhet på klippfisk Langtidslagring av klippfisk – kartletting av kvalitetsegenskaper (AP3)
Lorentzen, Grete Elisabeth; Heia, Karsten; Skjelvareid, Martin Hansen; Lea, Per; Carlehög, Mats (Research report, 2016)Klippfiskindustrien ønsker mere kunnskap om holdbarhet på sine produkter. Derfor initierte FHF prosjektet «Holdbarhet på klippfisk» i 2013 der hovedmålet var å studere holdbarhet på klippfisk under ulike lagringsbetingelser ... -
Holdbarhet på klippfisk Langtidslagring av klippfisk – kartletting av kvalitetsegenskaper (AP3)
Lorentzen, Grete Elisabeth; Heia, Karsten; Skjelvareid, Martin Hansen; Lea, Per; Carlehög, Mats (Research report, 2016)Klippfiskindustrien ønsker mere kunnskap om holdbarhet på sine produkter. Derfor initierte FHF prosjektet «Holdbarhet på klippfisk» i 2013 der hovedmålet var å studere holdbarhet på klippfisk under ulike lagringsbetingelser ... -
Influence of Field Attack by Carrot Psyllid (Trioza apicalis Forster) on Sensory Quality, Antioxidant Capacity and Content of Terpenes, Falcarindiol and 6-Methoxymellein of Carrots (Daucus carota L.)
Seljåsen, Randi; Vogt, Kjell gjermund; Olsen, Elisabeth; Lea, Per; Høgetveit, Lars Arne; Taje, Torgeir; Meadow, Richard; Bengtsson, Gunnar (Peer reviewed; Journal article, 2013)The effect of different degrees of attack by carrot psyllid (Trioza apicalis) on quality parameters of carrots was studied in field experiments for two years. Treatments were different degrees of physical insect protection ... -
Proceeding: Factors contributing to fading and discoloration of sliced, packaged salami under illumination
Sørheim, Oddvin; Uglem, Solveig; Lea, Per; Måge, Ingrid; Pettersen, Marit Kvalvåg; Larsen, Hanne (Lecture, 2016) -
Temperature and light conditions at different latitudes affect sensory quality of broccoli florets (Brassica oleracea L. var. italica)
Johansen, Tor Jacob; Mølmann, Jørgen; Bengtsson, Gunnar; Schreiner, Monica; Velasco, Pablo; Hykkerud, Anne Linn; Cartea, Elena; Lea, Per; Skaret, Josefine; Seljåsen, Randi (Peer reviewed; Journal article, 2017)BACKGROUND Broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) is a popular vegetable grown at a wide range of latitudes. Plants were grown in 2009–2011 in pots with standardized soil, irrigation and nutrient supply under natural ...