Blar i NOFIMA vitenarkiv på forfatter "Esaiassen, Margrethe"
-
Alt på land
Svorken, Marianne; Høgstad, Maria Alfredsen; Esaiassen, Margrethe; Nøstvold, Bjørg Helen (Peer reviewed; Journal article, 2020)Mye av restråstoffet som oppstår om bord på norske torsketrålere blir ikke ført til land. I denne artik-kelen drøfter vi hvorfor fartøy i akkurat denne gruppen ikke utnytter restråstoffet bedre. Gjennom en kvalitativ ... -
Beste praksis for føring og mellomlagring av levende flyndre
Olsen, Stein Harris; Joensen, Sjúrður; Tobiassen, Torbjørn Inge; Esaiassen, Margrethe; Martinsen, Gustav; Pettersen, Ingrid Marie; Aaknes, Vilde Synnøve; Ingólfsson, Ólafur Arnar (Nofima rapportserie, Research report, 2024)Implementering av rødspette som ny art i fangstbasert akvakultur (FBA) kan være enkel, både med tanke på logistikk (kystnært fiske) og tilgang på lokaliteter for mellomlagring i merd. Men det er en del utfordringer som må ... -
Brettpakking av fersk sjømat. Noen viktige momenter for de som skal tilby slike produkter
Østli, Jens; Esaiassen, Margrethe (Nofima rapportserie, Research report, 2006)Brettpakket, fersk sjømat har det vært gjentatte forsøk på å etablere i norsk dagligvare. Denne veilederen gir en ”oppskrift” på hva som i dag kan karakteriseres som ”best practice” for de som ønsker å tilby brettpakkede, ... -
Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi
Heide, Morten; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Esaiassen, Margrethe; Hermansen, Øystein; Hustad, Anette; Joensen, Sjúrður; Johansen, Ove; Kristoffersen, Silje; Nikitina, Ekaterina; Martinsen, Gustav; Tobiassen, Torbjørn Inge (Nofima rapportserie, Research report, 2022)I denne rapporten studeres 5. generasjons oppdrettstorsk produsert ved Havbruksstasjonen i Tromsø. Prosjektet har en eksplorativ tilnærming, der målsetningen er å identifisere relevante problemstillinger for videre ... -
Effect of Codend Design and Postponed Bleeding on Hemoglobin in Cod Fillets Caught by Bottom Trawl in the Barents Sea Demersal Fishery
Jensen, Tonje Kristin; Tobiassen, Torbjørn Inge; Heia, Karsten; Møllersen, Kajsa; Larsen, Roger B.; Esaiassen, Margrethe (Peer reviewed; Journal article, 2022) -
Effect of the T90-codend on the catch quality of cod (Gadus morhua) compared to the conventional codend configuration in the Barents Sea bottom trawl fishery
Jensen, Tonje Kristin; Brinkhof, Jesse; Lindberg, Stein-Kato; Tobiassen, Torbjørn Inge; Heia, Karsten; Olsen, Stein Harris; Larsen, Roger B.; Esaiassen, Margrethe (Peer reviewed; Journal article, 2022)The aim of this study was to compare the catch quality of Northeast Atlantic cod (Gadus morhua) in the Barents Sea bottom trawl fishery caught using the conventional configuration (a sorting grid followed by a diamond mesh ... -
Effects of Long-Term Feed Deprivation on the Development of Rigor Mortis and Aspects of Muscle Quality in Live-Stored Mature Atlantic Cod (Gadus Morhua L.)
Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Olsen, Ragnar Ludvig; Joensen, Sjurdur; Esaiassen, Margrethe (Journal article; Peer reviewed, 2018) -
Evaluation of Morphological and Quality Parameters in Adult Male Red King Crabs (Paralithodes camtschaticus) Raised to Commercial Weight from Juveniles
Lorentzen, Grete Elisabeth; Lian, Federico; Hustad, Anette; Thesslund, Tina; Esaiassen, Margrethe; Siikavuopio, Sten Ivar (Peer reviewed; Journal article, 2023)Red king crab (RKC) has become a valuable resource, and most of this fishery operates in a quota-regulated area (QRA) east of 26°E. West of the QRA, a free fishery area (FFA) is established to limit further migration. ... -
Evaluering av fangstskader ved bruk av hyperspektral avbildning
Jensen, Tonje Kristin; Esaiassen, Margrethe; Joensen, Sjúrður; Romeyn, Rowan Peter; Heia, Karsten; Tobiassen, Torbjørn Inge; Martinsen, Gustav; Lindberg, Stein-Kato; Nilsen, Heidi (Nofima rapportserie, Research report, 2024)Metoden «Fangstskadeindeks» for sensorisk kvalitetsvurdering og registrering av ulike skader som kan oppstå på torsk under fangst og håndtering av torsk er tidkrevende. Det vil være en fordel om slik kvalitetsvurdering kan ... -
Fangstskadevurdering av snurrevadfisk
Esaiassen, Margrethe; Joensen, Sjúrður; Kristoffersen, Silje; Martinsen, Gustav; Tobiassen, Torbjørn Inge; Nilsen, Heidi (Nofima rapportserie, Research report, 2024)Tidlig på 2000-tallet ble det utviklet en metode, «Fangstskadeindeks», for systematisk og standardisert registrering av ytre skader som kan oppstå på torsk fisket med garn, line, snurrevad og jukse, skader som har betydning ... -
Fatty acid profile of cooked leg meat and raw hepatopancreas of red king crab (Paralithodes camtschaticus) during three-month live holding without feeding at 5 and 10 °C
Lian, Federico; Siikavuopio, Sten Ivar; Harrison, Sabine M.; Vang, Birthe; Brunton, Nigel P.; Esaiassen, Margrethe; Lorentzen, Grete Elisabeth (Peer reviewed; Journal article, 2022) -
Fosfater til fisk. Klassifisering, regulering og funksjon
Esaiassen, Margrethe; Joensen, Sjurdur (Nofima rapportserie, Research report, 2002)I de siste årene har det vært en økning i tilsetning av ulike fosfater i næringsmidler for å bedre funksjonelle egenskaper i varen. Men hva er fosfater, hvordan påvirker de næringsmiddelet, og hvor og hvordan er de tillatt ... -
Gender-specific responses of mature Atlantic cod (Gadus morhua L.) to feed deprivation
Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Jobling, Malcolm; Olsen, Ragnar Ludvig; Esaiassen, Margrethe (Journal article; Peer reviewed, 2017) -
Hodekapping av hvitfisk. Vanninnhold og mikrobiell vekst i torsk når den lagres i is/vannblanding med og uten hode
Esaiassen, Margrethe; Martinsen, Gustav; Eilertsen, Guro; Gundersen, Bjørn; Dahl, Reidun Wenche; Wesmajervi, Mette Serine (Nofima rapportserie, Research report, 2010)I dag føres om lag 140.000 tonn hodekappet fisk i is og vann eller kjølt vann (RSW) om bord i norske fiskefartøy. I henhold til EUs hygieneregelverk (hygienepakken) vil det ikke bli tillatt å oppbevare hodekappet fisk i ... -
Influence of different cold storage temperatures during the Rigor mortis phase on fillet contraction and longer-term quality changes of Atlantic cod fillets
Aune, Tone Friis; Olsen, Ragnar Ludvig; Akse, Leif; Ytterstad, Elinor; Esaiassen, Margrethe (Peer reviewed; Journal article, 2014) -
Innføring av merking med fangst- og slaktedato: Hvordan vil norske forbrukere reagere?
Esaiassen, Margrethe; Nøstvold, Bjørg Helen; Østli, Jens (Nofima rapportserie, Research report, 2010)1. januar 2010 ble det innført obligatorisk merking av fangst-/slaktedato på alle ferske fiskeprodukter som omsettes til forbrukere i Norge. Det er antatt at denne informasjonen kan påvirke adferden til forbrukerne. ... -
Kvalitet på levendelevert torsk som dør i merd – Hvordan ulik oppholdstid i sjøvann etter død påvirker kvaliteten
Esaiassen, Margrethe; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Martinsen, Gustav; Nilsen, Heidi; Tobiassen, Torbjørn Inge; Joensen, Sjúrður (Nofima rapportserie, Research report, 2022)I dette arbeidet er det vist at holdbarheten til både hel fisk og filet ble forkortet med to dager dersom fisken lå 24 i stedet for 10 timer i sjøvann etter død, selv ved de lave sjøvannstemperaturene som ble brukt i dette ... -
Kvalitetsforbedring og miljøgevinster i norsk villfisksektor – Kvalitetsforbedring i fangstoperasjoner. Sluttrapport
Esaiassen, Margrethe; Akse, Leif; Karlsen, Kine Mari; Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Joensen, Sjurdur; Midling, Kjell Øyvind (Research report, 2013)Gjennom erfaring, kunnskapsutvikling og effektiv forvaltning er viktige fiskebestander nå i godt hold og kvotene er økende. Utfordringen er å utnytte den gunstige ressurssituasjonen til å skape produkter som har høy verdi ... -
Kvalitetsforskjeller på fersk og tint filet fra torsk: Objektive målinger
Esaiassen, Margrethe; Carlehög, Mats; Eilertsen, Guro; Breiland, Mette Serine Wesmajervi; Østli, Jens (Nofima rapportserie, Research report, 2011)Ferske og tinte torskefileter er sammenlignet med bruk av sensorisk panel og vurdering av filetindeks, samt måling av vanninnhold, protein, aske, totalt flyktig nitrogen (TVN), trimetylamin (TMA), trimetylaminoksid (TMAO), ... -
Kvalitetsmålinger på hvitfisk
Esaiassen, Margrethe; Heia, Karsten; Herland, Hilde; Sivertsen, Agnar Holten (Nofima rapportserie, Research report, 2010)For å øke verdiskapingen i fiskerinæringen er det viktig å identifisere hva som utgjør de største kvalitetsutfordringene, hvor eventuelle kvalitetsfeil oppstår og hvordan unngå disse kvalitetsfeilene i fremtiden. For å ...