Blar i NOFIMA vitenarkiv på forfatter "Oterhals, Åge"
-
Oksidasjonsstabilitet av raffinert makrellolje fra restråstoff
Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Det er gjennomført et akselerert lagringsforsøk etter tilsetting av to kommersielle naturlige antioksidanter, rosmarin- ekstrakt og mixed tokoferol, i raffinert makrellolje fra restråstoff. Det er benyttet to nivå av ... -
Optimalisering av prosessbetingelser for ekstraksjon av fosfolipider fra silderogn
Oterhals, Åge; Thoresen, Lars (Nofima rapportserie, Research report, 2022)Umoden silderogn inneholder høye nivåer av fosfolipider og omega-3 fettsyrer og er et godt utgangspunkt for utvikling av produkter rettet mot kosttilskudd og helsekostmarkedet. Det er i prosjektet optimalisert en prosess ... -
Pilotskala raffinering av makrellolje fra restråstoff
Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Det er gjennomført pilotskala raffineringsforsøk på råolje fra makrell restråstoff basert på betingelser utviklet i labskala som omfatter bleking og deodorisering. Bleking av makrell råoljen ga en olje med fargetall 1,0, ... -
Potential antihypertensive effect of protein by-products from whitefish filleting after simulated gastrointestinal digestion
Vega-Fernández, Christina de la; Gómez-Estaca, Joaquín; Oterhals, Åge; Martinez-Alvarez, Oscar (Lecture, 2022) -
Reduction in flavor-intense components in fish protein hydrolysates by membrane filtration
Steinsholm, Silje; Oterhals, Åge; Thoresen, Lars; Underhaug, Jarl; Kousoulaki, Katerina; Aspevik, Tone (Peer reviewed; Journal article, 2021)Enzymatic protein hydrolysates based on side stream materials from the fish-filleting industry are increasingly explored as food ingredients. However, intense sensory properties, and high salt contents, are often a limiting ... -
Sensory Assessment of Fish and Chicken Protein Hydrolysates. Evaluation of NMR Metabolomics Profiling as a New Prediction Tool
Steinsholm, Silje; Oterhals, Åge; Underhaug, Jarl; Måge, Ingrid; Malmendal, Anders; Aspevik, Tone (Peer reviewed; Journal article, 2020)Nuclear magnetic resonance (NMR) metabolomics profiling was evaluated as a new tool in sensory assessment of protein hydrolysates. Hydrolysates were produced on the basis of different raw materials (cod, salmon, and chicken), ... -
Sensory Properties and Chemical Composition of Fish Solubles Obtained from Upcycling of Fish Filleting Side Streams
Aspevik, Tone; Samuelsen, Tor Andreas; Øvrum Gaarder, Mari; Oterhals, Åge (Peer reviewed; Journal article, 2023)The whitefish processing industry igenerates large amounts of food-grade side streams consisting of trimmings, head-backbone-skin (HBS), and viscera. Several factory fishing vessels have fishmeal plants to utilize the ... -
Tørking av marint råstoff med overhetet damp. Fase 1 - Kunnskapsstatus
Samuelsen, Tor Andreas; Høstmark, Øistein; Oterhals, Åge (Research report, 2015)Fiskemel- og fiskeoljeprodusentene er sammen med andre aktører innen norsk marin ingrediensindustri interessert i å utrede bruk av overhetet damp for tørking av marint råstoff. Dette prosjektet har som målsetning å etablere ... -
Utbyttetall og næringsstoffinnhold i hvitfiskmel og olje basert på restråstoff fra torsk, hyse og sei
Oterhals, Åge; Steinsholm, Silje; Gudbrandsen, Oddrun Anita (Nofima rapportserie, Research report, 2023)Rapporten gir en oversikt over innhold av næringsstoffer og uønskede forbindelser i hvitfiskmel fremstilt av restråstoff etter opparbeidelse av torsk, hyse og sei til hodekappet og sløyd fisk (HG) og skinn og beinfri filet. ... -
Utnyttelse av restråstoff fra makrell og sild, ekstraksjon av fosfolipider - Faglig sluttrapport
Oterhals, Åge; Thoresen, Lars; Haugen, John-Erik (Nofima rapportserie, Research report, 2022)I prosjektet er det studert egnethet til restråstoff fra filetering av makrell og sild til ekstraksjon av fosfolipider. Makrellavskjær er funnet lite egnet sammenlignet med sild og spesielt umoden silderogn. Konsentrasjon ... -
Uttesting av naturlige antioksidanter i hvitfiskmel
Oterhals, Åge; Haugen, John-Erik (Nofima rapportserie, Research report, 2023)Det er utført et akselerert lagringsforsøk på hvitfiskmel med tilsetting av tre ulike kommersielle antioksidanter, limvann og hydrolysert limvann for å undersøke effekten på stabilisering av harskning/oksidasjon i hvitfiskmel. ... -
Utvikling av høykvalitets pulverprodukt fra sildemelke. Sensorisk kvalitet på sildemelkepulver testet ved akselererte lagringsbetingelser - Fagrapport 2
Egede-Nissen, Henning; Vogt, Kjell Gjermund; Haugen, John-Erik; Høstmark, Øistein; Oterhals, Åge (Research report, 2013)Målet med prosjektet har vært å optimalisere fremstillingen av et pulverprodukt basert på sildemelke, og å teste effekten av antioksidanter på produktstabilitet. Pulver ble fremstilt ved å tørke varmebehandlet sildemelke ... -
Utvikling av høykvalitets pulverprodukt fra sildemelke: Oppfølgingsprosjekt. Fagrapport 1
Egede-Nissen, Henning; Høstmark, Øistein; Haugsgjerd, Bjørn Ole; Vogt, Kjell Gjermund; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2012)Innledende kartlegging av gonadeutvikling i NVG-sild gjennom fangstsesongen gir indikasjoner på at melke har en raskere våtvektutvikling enn rogn. Fryselagring av sildemelke over 9 måneder har vist at råstoffet holder seg ... -
Valorization of Proteins from Co- and By-Products from the Fish and Meat Industry
Aspevik, Tone; Oterhals, Åge; Rønning, Sissel Beate; Altintzoglou, Themistoklis; Wubshet, Sileshi Gizachhew; Gildberg, Asbjørn; Afseth, Nils Kristian; Whitaker, Ragnhild; Lindberg, Diana (Peer reviewed; Journal article, 2017) -
Valorization of Proteins from Co- and By-Products from the Fish and Meat Industry
Aspevik, Tone; Oterhals, Åge; Rønning, Sissel Beate; Altintzoglou, Themistoklis; Wubshet, Sileshi Gizachhew; Gildberg, Asbjørn; Afseth, Nils Kristian; Whitaker, Ragnhild; Lindberg, Diana (Journal article; Peer reviewed, 2017)Large volumes of protein-rich residual raw materials, such as heads, bones, carcasses, blood, skin, viscera, hooves and feathers, are created as a result of processing of animals from fisheries, aquaculture, livestock and ... -
Vannløselig protein har positiv effekt på fysisk fôrkvalitet
Samuelsen, Tor Andreas; Oterhals, Åge (Others, 2016) -
Water-soluble fish protein intake led to lower serum and liver cholesterol concentrations in obese zucker fa/fa rats
Drotningsvik, Aslaug; Vikøren, Linn Anja Slåke; Mjøs, Svein Are; Oterhals, Åge; Pampanin, Daniela Maria; Flesland, Ola; Gudbrandsen, Oddrun Anita (Peer reviewed; Journal article, 2018)