Blar i NOFIMA vitenarkiv på forfatter "Berge, Gerd Marit"
-
Interaction between dietary fatty acids and genotype on immune response in Atlantic salmon (Salmo salar) after vaccination: A transcriptome study
Andresen, Adriana Magalhaes Santos; Lutfi Royo, Esmail; Ruyter, Bente; Berge, Gerd Marit; Gjøen, Tor (Journal article; Peer reviewed, 2019) -
Interaction between dietary fatty acids and genotype on immune response in Atlantic salmon (Salmo salar) after vaccination: Atranscriptome study
Andresen, Adriana Magalhaes Santos; Lutfi Royo, Esmail; Ruyter, Bente; Berge, Gerd Marit; Gjøen, Tor (Peer reviewed; Journal article, 2019) -
Investigation of the Functions of n-3 Very-Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids in Skin using in vivo Atlantic Salmon and in vitro Human and Fish Skin Models
Torrissen, Martina; Ytteborg, Elisabeth; Svensen, Harald; Stoknes, Iren Merete S; Nilsson, Astrid; Østbye, Tone-Kari K; Berge, Gerd Marit; Bou, Marta; Ruyter, Bente Synnøve (Peer reviewed; Journal article, 2023) -
Kan forlenget opphold i ferskvann, før overføring til saltvann, påvirke laksens kapasitet til å omdanne 18:3 n-3 til EPA og DHA? FHF-prosjekt 900770 – delrapport 3
Østbye, Tone-Kari K; Berge, Gerd Marit; Sonesson, Anna Kristina; Krasnov, Aleksei; Ruyter, Bente (Research report, 2015)Det overordnede målet med prosjektet var å bidra til økt kunnskap om hvordan genetisk bakgrunn, miljø (ulike lengde i ferskvann før utsett i sjø) og ulik fettsyreprofil i fôr kan påvirke laksens medfødte evne til å produsere ... -
Kan nivå av EPA og DHA i fôr i tidlige livsfaser påvirke laksens helse og sammensetning i seinere livsfaser? FHF-prosjekt 900770 – Delrapport 1
Ruyter, Bente; Østbye, Tone-Kari K; Kjær, Marte Avranden; Sonesson, Anna Kristina; Mørkøre, Turid; Berge, Gerd Marit (Research report, 2015)Et viktig mål i dette prosjektet var å studere potensialet for å påvirke EPA og DHA nivået i muskel i slaktefisk ved fôring med ulike nivåer av EPA og DHA i tidlige livsfaser; henholdsvis før smoltifisering og rett etter ... -
Karakterisering av slam fra tre kommersielle settefiskanlegg gjennom ett produksjonsår. Hovednæringsstoff, mineraler og tungmetaller
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Nerdal, Kristin Skei; Berge, Gerd Marit (Research report, 2016)Dette prosjektet har hatt som hovedmål å karakterisere innhold av næringsstoff (fett, protein, mineraler) og energi i slamprøver tatt månedlig gjennom ett år ved tre settefiskanlegg. Prøver ble tatt av avvannet slam etter ... -
Karakterisering av slam fra tre kommersielle settefiskanlegg gjennom ett produksjonsår. Hovednæringsstoff, mineraler og tungmetaller
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Nerdal, Kristin Skei; Berge, Gerd Marit (Research report, 2016)Dette prosjektet har hatt som hovedmål å karakterisere innhold av næringsstoff (fett, protein, mineraler) og energi i slamprøver tatt månedlig gjennom ett år ved tre settefiskanlegg. Prøver ble tatt av avvannet slam etter ... -
Langtidseffekter av lave omega-3 nivåer i fôr på laksens helse
Ruyter, Bente; Bou, Marta; Bæverfjord, Grete; Østbye, Tone-Kari K; Ytrestøyl, Trine; Bjerke, Målfrid Tofteberg; Sigholt, Trygve; Berge, Gerd Marit (Research report, 2016)Omega-3 fettsyrer er helt sentrale for en rekke biologiske funksjoner i kroppen, som for eksempel cellenes oppbygging, avlesing av arvematerialet og inflammasjons-respons. Det er for øvrig relativt lite kunnskap om hvor ... -
Low levels of very-long-chain n-3 PUFA in Atlantic salmon (Salmo salar) diet reduce fish robustness under challenging conditions in sea cages
Bou, Marta; Berge, Gerd Marit; Bæverfjord, Grete; Sigholt, Trygve; Østbye, Tone-Kari K; Ruyter, Bente (Peer reviewed; Journal article, 2017) -
Low Omega-3 Levels in the Diet Disturbs Intestinal Barrier and Transporting Functions of Atlantic Salmon Freshwater and Seawater Smolts
Sundell, Kristina; Berge, Gerd Marit; Ruyter, Bente Synnøve; Sundh, Henrik (Peer reviewed; Journal article, 2022)Due to a limited access to marine raw materials from capture fisheries, Atlantic salmon feeds are currently based on mainly plant ingredients (75%) while only 25% come from traditional marine ingredients including marine ... -
Microalgal Schizochytrium limacinum Biomass Improves Growth and Filet Quality When Used Long-Term as a Replacement for Fish Oil, in Modern Salmon Diets
Kousoulaki, Katerina; Berge, Gerd Marit; Mørkøre, Turid; Krasnov, Aleksei; Bæverfjord, Grete; Ytrestøyl, Trine; Carlehög, Mats; Sweetman, John; Ruyter, Bente (Peer reviewed; Journal article, 2020)Aquaculture contributes to global food security but sustainable aquaculture development in terms of biodiversity impacts requires the establishment of viable solutions in replacement of the fisheries-based components in ... -
Miljø og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk i merd
Lein, Ingrid; Kottmann, Johanna; Johansen, Lill-Heidi; Kousoulaki, Katerina; Gjerde, Bjarne; Ytteborg, Elisabeth; Østbye, Tone-Kari K; Berge, Gerd Marit (Nofima rapportserie, Research report, 2022) -
Modulation of hepatic miRNA expression in Atlantic salmon (Salmo salar) by family background and dietary fatty acid composition
Østbye, Tone-Kari K; Woldemariam, Nardos Tesfaye; Lundberg, Camilla S.; Berge, Gerd Marit; Ruyter, Bente; Andreassen, Rune (Peer reviewed; Journal article, 2020)This study finds significant differences in hepatic fatty acid composition between four groups of Atlantic salmon (Salmo salar) consisting of offspring from families selected for high and low capacities to express the delta ... -
Nordatlantiske fiskeoljer og betydning for utnyttelse av omega-3 fettsyrer
Østbye, Tone-Kari K; Berge, Gerd Marit; Krasnov, Aleksei; Romarheim, Odd Helge; Nilsson, Astrid; Hansen, Marianne Selander; Burdge, Graham C.; Irvine, Nicola A.; Ruyter, Bente (Nofima rapportserie, Research report, 2020) -
Nye omega-3-kilder i fôr til laks
Ruyter, Bente; Kousoulaki, Katerina; Krasnov, Aleksei; Sissener, Nini; Simon, Cedric; Mørkøre, Turid; Bou, Marta; Østbye, Tone-Kari K; Bæverfjord, Grete; Sanden, Monica; Romarheim, Odd Helge; Carlehög, Mats; Ytrestøyl, Trine; Lutfi Royo, Esmail; Berge, Gerd Marit (Nofima rapportserie;, Research report, 2019)Dette prosjektet har hatt som hovedmål å skaffe kunnskap om utnyttelse av to nye DHA-kilder i fôr til laks, henholdsvis olje fra genmodifisert raps og mikroalgen Schizochytrium sp. Prosjektet har hatt et spesielt fokus på ... -
Omega-3 canola oil effectively replaces fish oil as a new safe dietary source of docosahexaenoic acid (DHA) in feed for juvenile Atlantic salmon
Ruyter, Bente; Sissener, Nini; Østbye, Tone-Kari K; Simon, Cedric; Krasnov, Aleksei; Bou, Marta; Sanden, Monica; Nichols, Peter D.; Lutfi Royo, Esmail; Berge, Gerd Marit (Journal article; Peer reviewed, 2019) -
Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser
Ruyter, Bente; Sissener, Nini; Lutfi Royo, Esmail; Hundal, Bjørg Kristine; Berge, Gerd Marit; Glencross, Brett; Huyben, David; Gjøen, Tor; Andresen, Adriana Magalhaes Santos; Bæverfjord, Grete; Høglund, Erik; Powell, Mark Darryn; Bou, Marta; Selvam, Chandrasekar; Østbye, Tone-Kari K; Liland, Nina Sylvia; Rosenlund, Grethe; Sigholt, Trygve; Stubhaug, Ingunn; Evensen, Øystein; Krasnov, Aleksei; Mørkøre, Turid (Nofima rapportserie, Research report, 2021)Hovedmålet med prosjektet har vært å skaffe til veie ny kunnskap om hvilke nivåer av fett og fettsyrer som kreves for å sikre produksjonen av en robust atlantisk laks i ulike livsfaser og under ulike produksjonsforhold. ... -
Optimization of the Balance between Protein, Lipid and Carbohydrate in Diets for Lumpfish (Cyclopterus lumpus)
Hamre, Kristin; Berge, Gerd Marit; Sæle, Øystein; Holen, Elisabeth; Kousoulaki, Katerina; Remø, Sofie Charlotte; Krogdahl, Åshild; Lein, Ingrid (Peer reviewed; Journal article, 2022)The aim of this study was to investigate how the dietary balance between protein, lipid, and carbohydrate affects growth, welfare, and health with focus on immune responses, in lumpfish of body weight ranges 1.7-10 g and ... -
Plant-based diets induce transcriptomic changes in muscle of zebrafish and Atlantic salmon
Dhanasiri, Anusha; Amritha, Johny; Xue, Xi; Berge, Gerd Marit; Bogevik, André Sture; Rise, Matthew L.; Fæste, Christiane Kruse; Fernandes, Jorge Manuel de Oliveira (Peer reviewed; Journal article, 2020)With the expansion of the aquaculture industry in the last two decades, there has been a large increase in the use of plant ingredients in aquafeeds, which has created new challenges in fish growth, health and welfare. ... -
Regulation of the Omega-3 Fatty Acid Biosynthetic Pathway in Atlantic Salmon Hepatocytes
Kjær, Marte Avranden; Ruyter, Bente; Berge, Gerd Marit; Sun, Yajing; Østbye, Tone-Kari K (Peer reviewed; Journal article, 2016)