dc.contributor.author | Lorentzen, Grete Elisabeth | |
dc.contributor.author | Skuland, Aase vorre | |
dc.contributor.author | Sone, Izumi | |
dc.contributor.author | Johansen, Jørn-Owe | |
dc.contributor.author | Rotabakk, Bjørn T | |
dc.date.accessioned | 2015-05-22T11:13:07Z | |
dc.date.accessioned | 2015-05-29T12:16:48Z | |
dc.date.available | 2015-05-22T11:13:07Z | |
dc.date.available | 2015-05-29T12:16:48Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.citation | Nofima rapportserie. 36 p. Nofima, 2013 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8296-085-4 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/284297 | |
dc.description | - | |
dc.description.abstract | På oppdrag for FHF er holdbarhet på kjølt cluster av kongekrabbe (Paralithodes camtschaticus) studert. Målet har vært å komme frem til en anbefalt holdbarhet og i tillegg vise et grunnlag for en fremtidig QIM-analyse som en alternativ måte å fastsette holdbarhet på. Cluster av kongekrabbe ble produsert ved Storbukt Fiskeindustri AS i Honningsvåg. Deretter ble clusterne lagret i 14 døgn på 4 °C og analysert med hensyn på mikrobiologi, sensorikk, farge, pH og salt.
En totalvurdering av resultatene viser at kjøtt i legger har en holdbarhet på 8 døgn, mens kjøtt fra skulder har en holdbarhet på 5 døgn. Det er imidlertid lite praktisk for industrien å operere med to holdbarheter på ett produkt. Derfor anbefales en holdbarhet på 5 døgn for kjølt cluster av kongekrabbe produsert under de samme betingelsene som i dette forsøket. I en fremtidig QIM-analyse, viser resultatene at lukt i skulderdelen gir en klar indikasjon på produktets totale kvalitet. Dette vil være viktig ved bruk av en fremtidig QIM analyse. | |
dc.description.abstract | In this project, shelf-life of clusters of red king crab (Paralithodes camtschaticus) has been studied. A cluster refers to a "half king crab", namely three legs plus one claw attached to a shoulder. The aim of the work has been to determine shelf-life of meat located in shoulders and legs and link this to microbial and chemical analysis.
During storage, a deterioration of the meat located in the shoulder occurred faster as compared to the meat of the legs. Based on this, a shelf of 5 and 8 days for meat in shoulder and legs, respectively, is recommended. However, as clusters are sold as one unit, the overall recommended shelf of chilled clusters is 5 days. | |
dc.language.iso | nor | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=uSjVWiLAGWfVx3yDx3uYKJXS1AINziJBxH8Pl%2fCYU5M%3d&docid=071a9d8eaf954425f9e217075ac21a228 | |
dc.title | Bestemmelse av holdbarhet på kjølt cluster av kongekrabbe | |
dc.title.alternative | Report 21/2013, English Summary | |
dc.type | Research report | |
dc.date.updated | 2015-05-22T11:13:07Z | |
dc.identifier.cristin | 1045059 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900882 | |
dc.relation.project | Egen institusjon: 10479 | |