dc.contributor.author | Vang, Birthe | |
dc.contributor.author | Lian, Kjersti | |
dc.contributor.author | Reinholdsen, André | |
dc.contributor.author | Whitaker, Ragnhild | |
dc.date.accessioned | 2020-03-25T13:36:31Z | |
dc.date.available | 2020-03-25T13:36:31Z | |
dc.date.created | 2020-03-19T15:32:50Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8296-623-8 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/2648617 | |
dc.description.abstract | Myre Havbruk og Nofima ønsket sammen å videreføre et prosjekt som ble utført av Nofima og Myre Havbruk i 2016 der proteinpulver fra torskerygger og hoder ble utviklet. Proteinpulveret fra torskerygger er spesielt godt mottatt hos ulike interessenter i markedet, og det er dette produktet som det nå ønskes å videreutvikle utover en demonstrasjonsfase slik at man kan designe det beste anlegget til å best ta vare på og sikre maksimal utnyttelse og inntjening fra restråstoff fra slakt av hvitfisk. Det som er viktig å undersøke videre er om variasjoner i type råstoff som går inn, med tanke på fangstmetode og forbehandling, gir variasjoner i produktet i parametere som er enten målbare eller kan avdekkes i markedsundersøkelser. Det er i prosjektet produsert 6 batcher hydrolysat på Biotep samt flere produksjoner i pilotskala der det har blitt brukt ulikt råstoff (torsk slaktet om bord i båt, levendelagret torsk, torsk som er prosessert 20 timer etter fangst, torsk som er fryst og lagret i 10 måneder, og hyse). Det har blitt utført analyser på råstoff og sluttprodukt og det konkluderes med at (1) råstoffkvalitet vil påvirke smak, (2) ferskt og bra behandlet råstoff vil gi bedre smak, (3) råstoff som har vært frosset over en periode på 10 måneder har redusert sensoriske egenskaper og (4) proteinpulver fra torskerygger er positivt mottatt i flere mulige kundesegmenter. | |
dc.description.abstract | In 2016 Myre Havbruk and Nofima developed a protein powder from cod backs and heads, and seeing the product was well received with different stakeholders, it has been desirable to continue this work. A further development is required to find the best possible structure to ensure maximal exploitation and earnings from whitefish side streams. It is particularly important to see if different quality of side-stream gives measurable variations in the final product. In this project several analyses has been performed on side streams and end products to conclude that quality has an effect on taste, where fresh and well treated side streams yield product with better taste than products from side streams stored frozen for 10 months. The protein powder has been well received from potentially clients. | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/:b:/s/public/EYd0huhHGX1Fgu27Z2V-GGgBWIjUXR3GCZfjEH3eTuzMzA | |
dc.title | Prototype produksjon og markedstesting av proteinpulver fra torsk (Go BIG) | |
dc.title.alternative | Prototype production and market testing of protein powder from cod (Go BIG) | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 17 | |
dc.source.issue | 6/2020 | |
dc.identifier.cristin | 1802486 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 12414 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901477 | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |