dc.contributor.author | Akse, Leif | |
dc.contributor.author | Kristiansen, Frank | |
dc.contributor.author | Tobiassen, Torbjørn | |
dc.contributor.author | Dahl, Reidun Wenche | |
dc.contributor.author | Eilertsen, Guro | |
dc.date.accessioned | 2018-12-10T10:29:21Z | |
dc.date.available | 2018-12-10T10:29:21Z | |
dc.date.created | 2015-02-03T15:44:21Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7251-650-4 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2576841 | |
dc.description.abstract | Råstoffet var ikke typisk ”loddetorsk” med hensyn til åteinnhold, kondisjonsfaktor og leverinnhold. Under 4 uker sulting gikk kondisjonsfaktoren (rund og sløyd) og leveprosenten ned. Produksjonsforsøkene med post-rigor råstoff gav ikke sikkert grunnlag for å si at sulting reduserte filetspalting, men indikerte at andelen av ikke/lite spaltet filet økte og at andelen av mye spaltet filet ble redusert. Det som entydig redusert filetspalting var filetering før fisken gikk inn i rigor mortis. I alle prøveuttakene under sulting førte filetering pre-rigor til at nær 100 % av filetene var minimalt eller ikke spaltet. Pre-rigor filetering gav også høyest andel loins regnet av samlet produktvekt. I første lagringsforsøket, før sulting, hadde pre-rigor loins høyere drypptap under lagring etter filetering enn loins produsert post-rigor. I det siste lagringsforsøket, etter 4 uker sulting, var det ikke forskjell i drypptap mellom post- og pre-rigor prosesserte loins. Under lagring etter filetering var pH i filetene som var skåret av sultet råstoff, både post- og pre-rigor, høyere enn i filetene som ble skåret før sultingen startet. Det relativt høye pH nivået etter 4 uker sulting bidrar til å forklare hvorfor særlig pre-rigor loins nå kom ut med lavere drypptap enn i forsøket før sulting. Både før og etter sulting hadde pre-rigor produserte fileter noe lengre holdbarhet etter filetering og bedre kvalitet enn post-rigor filetene, både mikrobiologisk, kjemisk (TVN) og sensoriske (rå prøver). | |
dc.description.abstract | Sulting og pre rigor filetering av loddetorsk. Effekt på filetspalting, drypptap og holdbarhet | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=beO1lwp8DEapl8rjS%2fRbAdX%2fKy3z%2fyoMpmQdzoJuGfs%3d&docid=0dfdc602d362c4cbd9f2e735a3d24c67d | |
dc.title | Sulting og pre rigor filetering av loddetorsk. Effekt på filetspalting, drypptap og holdbarhet | |
dc.title.alternative | Sulting og pre rigor filetering av loddetorsk. Effekt på filetspalting, drypptap og holdbarhet | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 23 | |
dc.source.issue | 19/2008 | |
dc.identifier.cristin | 1216435 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 20576 | |
cristin.unitcode | 7543,2,5,0 | |
cristin.unitname | Sjømatindustri | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |