dc.contributor.author | Esaiassen, Margrethe | |
dc.contributor.author | Nøstvold, Bjørg Helen | |
dc.contributor.author | Østli, Jens | |
dc.date.accessioned | 2018-08-28T12:10:31Z | |
dc.date.available | 2018-08-28T12:10:31Z | |
dc.date.created | 2014-11-10T12:09:37Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7251-747-1 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2559661 | |
dc.description.abstract | 1. januar 2010 ble det innført obligatorisk merking av fangst-/slaktedato på alle ferske fiskeprodukter som omsettes til forbrukere i Norge. Det er antatt at denne informasjonen kan påvirke adferden til forbrukerne. Prosjektet har hatt følgende mål: 1. Framskaffe informasjon om norske forbrukeres kunnskap om, samt holdninger, forventninger og krav til ferskhetsgrad på fisk kjøpt i detaljhandelen. 2. Kartlegge hvor viktig informasjon om fangst- og slaktedato er i forhold til pris og annen informasjon som lagringsforhold, produksjonsmåte og fangstområde. 3. Kartlegge gjennom praktiske forsøk ved hvilken ”produktalder” forbrukerne vil slutte å kjøpe/spise fersk fisk gitt at de a) ikke kjenner faktisk produktalder, og b) kjenner faktisk produktalder. Resultatene fra prosjektet viser følgende: • Mange norske forbrukere sier at de ikke vil kjøpe fersk fisk senere enn 3–4 dager etter fangst. • Norske forbrukere tror fersk fisk har kortere holdbarhet enn den i virkeligheten har. • Blindtester viser at forbrukerne ser og smaker liten forskjell på torsk som er islagret 2–15 dager etter fangst. • Merking av fisk med fangstdato påvirker forbrukernes vurderinger i meget stor grad. Fisk som er lagret 2–4 dager etter fangst utløser høyere kjøpsvilje hos forbrukerne, mens fisk eldre enn en uke utløser lavere kjøpsvilje når produktene merkes med fangstdato. • Fangstdato er generelt viktigere for forbrukernes kjøpsvilje enn holdbarhet og pris. | |
dc.description.abstract | Innføring av merking med fangst- og slaktedato: Hvordan vil norske forbrukere reagere? | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=4QwEW8EnQyWSxh2JJZylUYrXEtu5MxRYfdZpkJeobyM%3d&docid=05ed6f322766348c692a47265b2d46f80 | |
dc.title | Innføring av merking med fangst- og slaktedato: Hvordan vil norske forbrukere reagere? | |
dc.title.alternative | Innføring av merking med fangst- og slaktedato: Hvordan vil norske forbrukere reagere? | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 16 | |
dc.source.issue | 5/2010 | |
dc.identifier.cristin | 1171508 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 20755 | |
cristin.unitcode | 7543,2,1,0 | |
cristin.unitname | Markedsforskning | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |