Show simple item record

dc.contributor.authorEgede-Nissen, Henning
dc.contributor.authorHøstmark, Øistein
dc.contributor.authorHaugsgjerd, Bjørn Ole
dc.contributor.authorVogt, Kjell Gjermund
dc.contributor.authorOterhals, Åge
dc.date.accessioned2018-07-06T09:26:25Z
dc.date.available2018-07-06T09:26:25Z
dc.date.created2014-09-12T14:19:14Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.isbn978-82-7251-992-5
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2504645
dc.description.abstractInnledende kartlegging av gonadeutvikling i NVG-sild gjennom fangstsesongen gir indikasjoner på at melke har en raskere våtvektutvikling enn rogn. Fryselagring av sildemelke over 9 måneder har vist at råstoffet holder seg stabilt og kan lagres fra en fangstsesong til den neste. Resultatene viser noe effekt av vakuumpakking, mens lagring ved minus 20 eller 30 °C ser ut til å ha mindre betydning. Ut fra tørkemetoder som ble testet i labskala (frysetørking og vakuumtørking) var det ikke mulig å oppnå et pulverprodukt med akseptabel lukt og smak etter vannfjerning. Under den lange tørketiden som kreves i disse tørkene utsettes produktet for lipidoksidasjon og dannelse av trimetylamin (TMA). Uten kontinuerlig omblanding eller fluidisering av tørkegodset er det ikke mulig å oppnå effektiv tørking. Bruk av indirekte damptørke i pilotskala fungerte også dårlig grunnet dannelse av belegg på heteflatene. Basert på nyutviklet teknologi ved Nofima har det lykkes å fremstille et tørket produkt av hel melke fra NVG-sild med god smak og lukt uten forutgående separering av lipidfraksjonen. Et tilfredsstillende resultat forutsetter god kontroll med prosessbetingelser for å unngå lipidoksidasjon og dannelse av TMA. Det gjenstår arbeid for å se på produktets lagringsstabilitet over tid, med eller uten tilsetning av antioksidanter. Alternative metoder for måling av lipidoksidasjon i marine lipider har vært prøvd ut på sildemelkepulver. Oxipres har klare begrensninger, mens indirekte måling av flyktige komponenter med headspace GC-MS ser ut til å gi bra samsvar med sensoriske egenskaper.
dc.description.abstractUtvikling av høykvalitets pulverprodukt fra sildemelke: Oppfølgingsprosjekt. Fagrapport 1
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=WB3CsH5tv3kisviZNKyApofc7VLLRZFx99aIQhDMDYI%3d&docid=0e42698de7de140b59f97e044732b9830
dc.titleUtvikling av høykvalitets pulverprodukt fra sildemelke: Oppfølgingsprosjekt. Fagrapport 1
dc.title.alternativeUtvikling av høykvalitets pulverprodukt fra sildemelke: Oppfølgingsprosjekt. Fagrapport 1
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber19
dc.source.issue21/2012
dc.identifier.cristin1154033
dc.relation.projectNofima AS: 21103
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900547
cristin.unitcode7543,2,5,0
cristin.unitcode7543,1,3,0
cristin.unitcode7543,1,2,0
cristin.unitcode7543,3,1,0
cristin.unitnameSjømatindustri
cristin.unitnameErnæring og fôrteknologi
cristin.unitnameBioLab
cristin.unitnameMat og helse
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record