dc.contributor.author | Heia, Karsten | |
dc.contributor.author | Sivertsen, Agnar Holten | |
dc.contributor.author | Wold, Jens Petter | |
dc.contributor.author | Ottestad, Silje | |
dc.contributor.author | Böcker, Ulrike | |
dc.contributor.author | Carlehög, Mats | |
dc.contributor.author | Altintzoglou, Themistoklis | |
dc.contributor.author | Sone, Izumi | |
dc.contributor.author | Gundersen, Bjørn | |
dc.date.accessioned | 2018-07-06T09:25:17Z | |
dc.date.available | 2018-07-06T09:25:17Z | |
dc.date.created | 2014-09-05T13:26:44Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7251-960-4 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2504639 | |
dc.description.abstract | Hovedfokus i dette arbeidet har vært differensiering av laksefilet basert på objektiv instrumentell måling av kvalitetsparametere. Farge og fargeutvikling er viktige kvalitetsparametere for differensiering, og i dette arbeidet har det fremkommet at både konsentrasjon og oksidasjonsnivå av hemeproteiner (hemoglobin/myoglobin) er viktig å kontrollere for å oppnå en god farge og fargestabilitet. Videre er blod- og melaninflekker ofte årsak til nedgradering av laksefileter. I dette prosjektet er det utviklet en objektiv instrumentell metode for påvisning av blod- og melaninflekker på overflaten og inni laksefileter som kan implementeres i en produksjonslinje. I tillegg til å finne flekkene kan også blod og melanin skilles fra hverandre. Fjerning av pinnebein er en ressurskrevende operasjon i forbindelse med produksjon av laksefileter. I dag gjennomføres den i to operasjoner, første maskinell plukking og deretter manuell etterplukking. Et forsøk gjennomført ved en bedrift bekreftet at etterplukking er påkrevd, men ikke tilstrekkelig for å fjerne alle bein. Når den maskinelle plukkingen tilsynelatende fungerer best kan det stå igjen mange knekte bein som ikke den manuelle etterplukkingen kan fjerne. I en sensorisk test ble det vist at pinnebein tykkere enn ca. 0,35 mm og lengre enn 9 mm blir påvist av konsumenten. I testen med maskinell og manuell plukking ville det tilsvart at 83 % av beinene som sto igjen etter manuell plukking ville blitt påvist av konsumenter. | |
dc.description.abstract | Rapport/Report 7/2012 English Summary | |
dc.description.abstract | Automatisk kvalitetsdifferensiering av laksefilet | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=om2FUGO9Cu5wYCG4o2x2eOZabK3Wxr1r%2fRcnURiy10k%3d&docid=02564c9787c3c45e7b6ffe921f22e6534 | |
dc.title | Automatisk kvalitetsdifferensiering av laksefilet | |
dc.title.alternative | Rapport/Report 7/2012 English Summary | |
dc.title.alternative | Automatisk kvalitetsdifferensiering av laksefilet | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 24 | |
dc.source.issue | 7/2012 | |
dc.identifier.cristin | 1152127 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900340 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 20906 | |
cristin.unitcode | 7543,2,5,0 | |
cristin.unitcode | 7543,3,2,0 | |
cristin.unitcode | 7543,3,3,0 | |
cristin.unitcode | 7543,2,1,0 | |
cristin.unitcode | 7543,2,4,0 | |
cristin.unitname | Sjømatindustri | |
cristin.unitname | Råvare og prosess | |
cristin.unitname | Sensorikk, forbruker og innovasjon | |
cristin.unitname | Markedsforskning | |
cristin.unitname | Prosessteknologi | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |