dc.contributor.author | Ruyter, Bente | |
dc.contributor.author | Østbye, Tone-Kari K | |
dc.contributor.author | Romarheim, Odd Helge | |
dc.contributor.author | Nilsson, Astrid | |
dc.contributor.author | Kristiansen, Inger Øien | |
dc.contributor.author | Bjerke, Målfrid Tofteberg | |
dc.contributor.author | Bergum, Silje | |
dc.contributor.author | Berge, Gerd Marit | |
dc.date.accessioned | 2016-10-31T13:16:25Z | |
dc.date.accessioned | 2016-11-01T07:10:16Z | |
dc.date.available | 2016-10-31T13:16:25Z | |
dc.date.available | 2016-11-01T07:10:16Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.citation | Nofima rapportserie. 24 p. Nofima AS, 2016 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8296-396-1 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2418446 | |
dc.description | - | |
dc.description.abstract | Fiskeoljer fra tobis, sild og lodde kjennetegnes ved et naturlig høyt innhold av den langkjedete mono-umettede fettsyren ketolinsyre (22:1n-11) og et moderat innhold av de marine omega-3 fettsyrene eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Dette skiller disse fiskeoljene fra søramerikanske fiskeoljer som til sammenligning inneholder lite ketolinsyre og desto mer av de marine omega-3 fettsyrene. Ketolinsyre er en fettsyre vi har relativt begrenset kunnskap om.
Målet med dette prosjektet har vært å teste hypotesen om at det høye nivået av ketolinsyre kan gi nordatlantiske fiskeoljer visse helsefortrinn. I prosjektet har det vært utført forsøk som viste at ketolinsyre i ren form stimulerer både humane leverceller og leverceller fra laks slik at de får økt kapasitet til å produsere
EPA og DHA fra den kortere α-linolensyre. Disse funnene er i overenstemmelse med 10% høyere retensjon av DHA i laks gitt et fôr hvor oljekilden var sildeolje rik på ketolinsyre. Laks fôret med sildeoljedietten fikk også redusert fettnivå i lever.
Kunnskapen om ketolinsyre gir oss et bedre grunnlag for å vurdere hvordan ulike typer fiskeoljer best kan settes sammen slik at det sunne marine omega-3 fettet utnyttes maksimalt. | |
dc.language.iso | nor | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=qG4wcoAId%2bf8zBTOeDKlRVE9TK6qtpYBqx%2fZG0UlXLg%3d&docid=0427c8949d7e74bb39be1577496304fb0&rev=1 | |
dc.title | Vil ketolinsyre (22:1n-11) fra lodde-, sild- og tobisolje føre til bedret utnyttelse av omega-3 fettsyrer? | |
dc.type | Research report | |
dc.date.updated | 2016-10-31T13:16:25Z | |
dc.identifier.cristin | 1395866 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 901017 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 11068 | |