Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorRuyter, Bente
dc.contributor.authorØstbye, Tone-Kari K
dc.contributor.authorRomarheim, Odd Helge
dc.contributor.authorNilsson, Astrid
dc.contributor.authorKristiansen, Inger Øien
dc.contributor.authorBjerke, Målfrid Tofteberg
dc.contributor.authorBergum, Silje
dc.contributor.authorBerge, Gerd Marit
dc.date.accessioned2016-10-31T13:16:25Z
dc.date.accessioned2016-11-01T07:10:16Z
dc.date.available2016-10-31T13:16:25Z
dc.date.available2016-11-01T07:10:16Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 24 p. Nofima AS, 2016
dc.identifier.isbn978-82-8296-396-1
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2418446
dc.description-
dc.description.abstractFiskeoljer fra tobis, sild og lodde kjennetegnes ved et naturlig høyt innhold av den langkjedete mono-umettede fettsyren ketolinsyre (22:1n-11) og et moderat innhold av de marine omega-3 fettsyrene eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Dette skiller disse fiskeoljene fra søramerikanske fiskeoljer som til sammenligning inneholder lite ketolinsyre og desto mer av de marine omega-3 fettsyrene. Ketolinsyre er en fettsyre vi har relativt begrenset kunnskap om. Målet med dette prosjektet har vært å teste hypotesen om at det høye nivået av ketolinsyre kan gi nordatlantiske fiskeoljer visse helsefortrinn. I prosjektet har det vært utført forsøk som viste at ketolinsyre i ren form stimulerer både humane leverceller og leverceller fra laks slik at de får økt kapasitet til å produsere EPA og DHA fra den kortere α-linolensyre. Disse funnene er i overenstemmelse med 10% høyere retensjon av DHA i laks gitt et fôr hvor oljekilden var sildeolje rik på ketolinsyre. Laks fôret med sildeoljedietten fikk også redusert fettnivå i lever. Kunnskapen om ketolinsyre gir oss et bedre grunnlag for å vurdere hvordan ulike typer fiskeoljer best kan settes sammen slik at det sunne marine omega-3 fettet utnyttes maksimalt.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=qG4wcoAId%2bf8zBTOeDKlRVE9TK6qtpYBqx%2fZG0UlXLg%3d&docid=0427c8949d7e74bb39be1577496304fb0&rev=1
dc.titleVil ketolinsyre (22:1n-11) fra lodde-, sild- og tobisolje føre til bedret utnyttelse av omega-3 fettsyrer?
dc.typeResearch report
dc.date.updated2016-10-31T13:16:25Z
dc.identifier.cristin1395866
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 901017
dc.relation.projectNofima AS: 11068


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel