Næringsrik ferdigmat
Research report
View/ Open
Date
2016Metadata
Show full item recordCollections
- Nofima rapportserie [1061]
- Publikasjoner fra CRIStin [2490]
Original version
Nofima rapportserie. Nofima AS, 2016Abstract
Det er gjennomført en sammenlikning av næringsinnhold i retten "Lys lapskaus" etter at denne er produsert på tre forskjellige måter; i) ved tradisjonell Autoklavering (A) hos Fjordkjøkken AS, ii) ved en ny og raskere autoklaveringsmetode med "Shaka-autoklav" (S) og iii) når den er laget som et Hjemmelaget (H) produkt. Etter produksjon av de tre variantene ble produktene kjølt og sendt til analyse hos ALS Laboratorier og analysert for til sammen 18 analyseparametere. Den tradisjonelt autoklaverte retten ble lagret i 5 uker og analysert hhv uke 0 (etter produksjon), uke 2 og uke 5 for å undersøke endringer gjennom lagringstiden.Industriell Autoklav vs. Hjemmelaget: Sammenlikning av næringsinnhold i lapskaus som var Hjemmelaget og produsert med industriell Autoklavering viste at 17 av 18 analyseparametere var signifikant like. Det var enkelte små variasjoner mellom parallellene som kan tilskrives forskjeller i råvaresammensetning i de enkelte analyseprøvene. Det var ingen signifikante forskjeller i næringsinnholdet under kjølelagring i industrielt Autoklaverte produkter fra uke 0 (produksjonsuke) og uke 5. Uke 2 skilte seg noe ut på flere parametere, med noe høyere verdier. Trenden er at det er lite nedgang i næringsinnhold i løpet av 5 ukers kjølelagring. Flere uttak ville kunne gi en sikrere dokumentasjon på stabiliteten i næringsinnhold. Hovedkonklusjonen er at det ikke er forskjell i næringsverdi i lapskaus fra produsert i industriell Autoklav og Hjemmelaget lapskaus.Shaka-autoklavering: Den sensoriske vurderingen viste at Shaka-produktene fikk god karakter med hensyn på utseende og farge. Shaka-autoklavering gav en effektivisering og økonomisk gevinst i produksjonen ved at den bruker kortere oppvarmingsprogram for å nå samme pasteuriseringsverdi.I dette forsøket ble næringsstoffene ved Shaka-autoklavering tilsvarende bevart som ved den kraftigste Autoklaveringen. It is carried out a comparison of nutrient content in the meal "meat stew" after it is produced in three different ways; i) in a traditional Autoclave (A) by Fjordkjøkken AS ii) by a new and faster autoclaving method called "Shaka autoclave" (S) and iii) when it is made like in a Home kitchen (H). The samples were stored for 5 weeks and reheated before analysis. The commercial products were stored at 4 oC and analyzed after1, 2 and 5 weeks.The comparison of the nutritional content of stew that was Homemade and manufactured with industrial Autoclave showed that 17 of 18 analysis parameters were significantly similar. There were some slight variations between the parallels that can be attributed to differences in the commodity composition of the individual analysis samples. There were no significant differences in nutrient content during cold storage in industrial autoclave products from week 0 (production week) and week 5. Week 2 differed somewhat on several parameters, with higher values. The trend is that there is little decline in nutrient content within 5 weeks of cold storage. The main conclusion is that there is no difference in nutritional value stew of manufactured industrial autoclave and Homemade stew.
Description
-