dc.contributor.author | Heia, Karsten | |
dc.contributor.author | Wold, Jens Petter | |
dc.contributor.author | Skjelvareid, Martin Hansen | |
dc.date.accessioned | 2016-02-17T12:45:35Z | |
dc.date.accessioned | 2016-03-11T10:11:12Z | |
dc.date.available | 2016-02-17T12:45:35Z | |
dc.date.available | 2016-03-11T10:11:12Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.citation | Nofima rapportserie. 17 p. Nofima AS, 2016 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8296-358-9 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2382039 | |
dc.description | - | |
dc.description.abstract | I dette prosjektet er det gjennomført en skrivebordsstudie på aktuelle teknologier som kan anvendes for å måle kvalitet på hel laks. Kvalitetsparametere som er vektlagt i studiet er fettinnhold, fettfordeling, fettsammensetning, pigment, farge, blodflekker, restblod, melaninflekker, tekstur og misdannelser. For hver enkelt kvalitetsegenskap er så ulike mulige målemetoder presentert og vurdert med hensyn på egnethet.
De teknikkene som er ansett som egnet for måling på hel laks baserer seg hovedsakelig på maskinsyn, synlig og nærinfrarød spektroskopi (VIS og NIR), røntgen, Raman, fluorescens, ultralyd og mikrobølger. For rund fisk eksisterer det ikke ferdige kommersielle løsninger for noen av de kvalitetsegenskapene som er vurdert. Det som er nærmest kommersiell løsning er:
• Fett og fettfordeling (NIR spektroskopi og røntgen)
• Farge/pigment (VIS spektroskopi)
• Misdannelser og sår (Maskinsyn og 3D-profilering) | |
dc.description.abstract | In this project, different instrumental techniques have been evaluated with regard to their applicability for quality assessment of whole salmon. The quality parameters addressed were fat content and distribution, fat composition, pigmentation, color, blood, melanin, texture and deformations. The techniques considered most suited for measurements on whole fish were machine vision, NIR and VIS spectroscopy, Raman, X-ray, ultrasound and microwaves. There are no commercial solutions ready for quality assessment of whole salmon. The quality attributes closest to be measured in commercial systems are:
• Fat content and fat distribution (NIR Spectroscopy and X-rays)
• Color/pigmentation (VIS Spectroscopy)
• Deformation and wounds (Machine vision and 3D-profiling) | |
dc.language.iso | nor | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=svfPs0LFrKjdIdGX7cWtXe2lQN65wKY1ow1nS46fmyQ%3d&docid=2_14112b5e7103041e69edac26a17ff4d8a | |
dc.title | Metoder for kvalitetsmåling på hel laks | |
dc.title.alternative | Rapport/Report 7/2016 – English summary | |
dc.type | Research report | |
dc.date.updated | 2016-02-17T12:45:35Z | |
dc.identifier.cristin | 1336938 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 11481 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 901189 | |