Biogenic amines in krill meal: Liquid chromatographic determination with post-column derivatization and fluorescence detection
Research report
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2353201Utgivelsesdato
2015Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Nofima rapportserie [1062]
- Publikasjoner fra CRIStin [2494]
Originalversjon
Nofima rapportserie. 42 p. Nofima AS, 2015Sammendrag
Biogenic amines are formed by microbial decarboxylation of amino acids and represent a considerable toxicological risk in some food products.
This method is intended for quantification of histamine, cadaverine and putrescine in krill meal down to 10 mg/kg, which was determined to be a reasonable quantification limit. The method uses liquid chromatography with OPA (o-Phthaldialdehyde) as derivatization reagent followed by fluorescence detection. Recovery experiments showed that the recovery of the amines is good, between 88 and 108 %, for all concentration levels (approximately 2.40-120 mg/kg). The method is fit for purpose.
This report is a continuation of Nofima report 15/2015 “Histamine in fish: Liquid chromatographic determination with post-column derivatization and fluorescence detection”, and some chapters are equivalent to report 15/2015. Biogene aminer dannes ved mikrobiell dekarboksylering av aminosyrer og representerer en betydelig toksikologisk fare i enkelte matvarer.
Denne metoden er ment for kvantifisering av histamin, cadaverin og putrescin i krillmel ned til 10 mg/kg, som ble bestemt til en fornuftig kvantifiseringsgrense. Metoden benytter væskekromatografi med OPA (o-ftaldialdehyd) som derivatiseringsreagens etterfulgt av fluorescensdeteksjon. Gjenvinningsforsøk viste at gjenvinningen av aminene er god, mellom 88 og 108 %, for alle konsentrasjonsnivåer (rundt 2,40-120 mg/kg). Metoden passer til formålet.
Denne rapporten er en fortsettelse av Nofima-rapport 15/2015 «Histamin i fisk: Væskekromatografisk bestemmelse med post-kolonne derivatisering og fluorescensdeteksjon», og noen kapitler er tilsvarende som i rapport 15/2015.
Beskrivelse
-